x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Marea vanzoleala

Marea vanzoleala

de Marian Nazat    |    24 Noi 2006   •   00:00
Marea vanzoleala

Vicepresedintele liberal Flutur a falfait colectiv si previzibil din aripa prostolojaniana si-n jurul sau s-a imbulzit un roi de "disidenti", toti cu "handicapul de noutate" al liberalismului autohton. Intr-o poza de grup ce mi-a amintit de zilele confuze in care "colindatori televistici" se inghesuiau in studioul revolutionar din str.Pangrati, "trotkistii" penelisti au dezavuat ferm, prin gura ministrului Agriculturii, camarila tariceana, pe care vor s-o inlocuiasca, brusc, cu o "meritocratie" de tip nou, diferita de vechea "patriciocratie". Culmea, dar "zavera" liberala se poarta in numele "unitatii" partidului! Boala care chinuie acum PNL s-a transmis, zic multi, pe cale bucala dinspre Palatul din Deal si ea se trateaza cu clisme parelnic ideologice. Iar de la clisma la schisma n-a fost cine stie ce, mai cu seama ca razbunatoarea musca deconspirata bazaie de la o vreme trupul cangrenat al partidului Bratienilor. Surprins de descompunerea propriei formatiuni, Calin miroase deja a file de poveste fara "happy-end", ticluita pervers de "platformistii" liberalului de conjunctura Stolojan, nerabdator sa-i treaca pe fugari, cu doctrina cu tot, in slujba presedintelui jucator. Usor-usor, premierul se va trezi singur in Guvern, inconjurat de fluturii si ungurenii potrivnici, iar partidul se va convinge ca e de prisos sa sustina un perdant. Asa ca ioc anticipate si galcevi portocalii! De altfel, ma indoiesc serios ca Romania e in stare sa suporte in 2007 doua campanii electorale, una pentru europarlamentare - in primavara - si alta pentru parlamentarele interne - in cealalta jumatate a anului. Indiferent de rezervele mele, dificultatile primului an de integrare si rezultatele scrutinului primavaratic ar putea determina Puterea actuala sa organizeze zvonitele anticipate mai aproape de anul 2008, ca nu cumva inevitabila erodare sa arunce Alianta in afara sferei de simpatie electorala. Pana atunci insa, aliatii oranj se grupeaza si se regrupeaza aparent haotic, se cearta si se impaca sub pretexte nobile, in functie de instinctul politic al dezbinatorului suprem de la Cotroceni. In lipsa unui contracandidat cu sanse reale la presedintie, Traian Basescu rade si injura plebeu, boleste si danseaza soltic, dezmiarda si izbeste perfid, stabilind cu de la sine dezlegare regulile jocului si agenda de lucru a unei Romanii buimace si amorfe. In jurul domniei sale s-a adunat puzderia serviciilor secrete cu talpesii si turcii lor diversionisti, pregatiti sa azvarle norodului ferentarizat, fraternizat, fanarizat etc., la comanda Jupanului, listele compromitatoare. Si, vorba aia, un securist loial echivaleaza cu o divizie de politicieni!

"Intamplator", taman cand "rebransatorul luminii" Gigi Becali isi chema razboinicii si-i imprastia pe miristea crestin-nationalista a bataliei politice, dosarele sale penale prindeau contur si ceva imi spune ca drumurile piperanului pe la Parchet se vor inteti in lunile urmatoare. Nu de alta, dar poporul trebuie sa ia seama ca nici "mucenicul" Gigi nu e mai breaz ca ceilalti fartati, amestecati de-a valma in sosul coruptiei autohtone.

Dincolo, in PSD, luptele indigeste s-au vanghelizat pana la ridicol si, dupa migratia recenta a popestilor si codrinilor, alti cativa marginalizati isi pregatesc bagajele. Partidele de la noi au devenit neincapatoare si insuficiente pentru hiperorgoliile politicienilor, care se viseaza, in spelunca damboviteana, lideri cu euroalonja si euromerite. Romanul se dovedeste inca o data neprogramat sa functioneze in echipa, iar daca se incumeta totusi o face pentru scurta vreme. Inconstant si inconsecvent, politicianul neaos nu sare nici el departe de acest "soft" originar, asa ca vanzoleala din ultimii doi ani nu e doar consecinta "strambelor" basesciene.

In aceeasi sinergie a vanzolelii mioritice se inscriu si miscarile seismice inregistrate pe piata media, semn ca tranzitia nu s-a copt inca. Grabita de modificarile ivite pe scena politica si momita cu sume "nesanatoase", presa a iesit din incremenirea manageriala a ultimului deceniu si, incaputa pe mana "cercurilor de interese", isi schimba cu viteza ametitoare nu numai echipele redactionale, ci si "linia" deontologica. Si nici macar CRP n-a ramas in nemiscare, caci, scarbit de mercenariatul agresiv al "maciucarilor" de la ziar, CTP si-a iscalit demisia de onoare. Intre vanzoleala politica si cea mediatica gasesc ca exista o stransa legatura, dar mi-e cu neputinta sa arat care e cauza si care-i efectul. Oricum, in prag de integrare, societatea romaneasca se vanzoleste nervos, de parca siretul Traian si-a varat coada in toate "trebile interioare" ale natiei noastre de asistati zgomotosi.

×
Subiecte în articol: editorial