x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Meseria greşită a preşedintelui

Meseria greşită a preşedintelui

de Marian Nazat    |    07 Iul 2011   •   21:00
Meseria greşită a preşedintelui

Scrie undeva Petre Pandrea ca "Oamenii politici care sunt ema­na­tiuni ale votului universal corect apli­cat si ale unei vieti parlamen­tare sunt prudenti si pasnici. Aventurierii dictaturilor si exponentii clicilor din umbra sunt intotdeauna sanguinari pe plan intern si pe plan extern". Mi-am adus aminte de cuvintele "mandarinului de la Peris" ascultandu-l pe inevitabilul domn Basescu in saptamanile dinapoi. Un fel de vartej l-a ravasit pe dinauntru si i-a scos pe gura vorbe fara niciun rost. Prostii cu duiumul, ocare si imprudente greu masurabile in consecinte. Se adevereste inca o data ca sufragiul din urma, ce l-a ferit de "leprozeria penala", n-a fost tocmai corect. De aici si pornirea razbunatoare im­potriva adversarilor, precipi­tarea viscerala in platirea politelor si-n rezolvarea definitiva a conflictelor restante. Ca prea a tremurat in asteptarea voturilor fermentate de diaspora branzita, ori in­multite de stahanovismul baconskian cu miresme pariziene.

Cat despre parlamentarismul neaos, priviti-o pe duduia Anastase socotind mainile saltate in absenta si aveti imaginea prabusita a legislativului. Prin ur­ma­re, nefiind o "emanatiune" a votului corect aplicat si a unei vieti parlamen­ta­re cinstite, presedintele zurbagiu da peste rascoale. Cu bataie electo­ra­la mediata, desigur. Creeaza tinte fal­se pe agenda dezbaterilor publice, de dragul PDL-ului, cam scofalcit in son­daje. Sa abata atentia de la grave­le probleme sociale si sa opreasca dos­pirea opozitiei, cuprinsa de-o pe­ri­­culoasa uniune. Devine sanguinar nu doar acasa, ci si afara. Se ia de rege cum ca s-a pus sluga la rusi si si-a tradat poporul. Ehe, ce usor e sa te umfli in pene din fotoliul cotro­ce­nist si sa judeci, la distanta de decenii, faptele altora! Cica domnia sa s-ar fi sinucis, daca istoria il gasea atunci pe tron, si nu s-ar fi predat in mana ciolovecilor.

Pe dracu’, bancuri de car­ciuma, stimabilul n-a avut curaj sa re­cu­noasca, cu Biblia pe masa, ca l-a "altoit" pe pustiul din Ploiesti, iar acum ne serveste lectii de patriotism si demnitate... Pilde numa’ bune pentru alde Funeriu si Botis, ministrii exemplari aratati natiunii ca modele de... competenta. Dar mania basesciana s-a pogorat si asupra jude­ca­to­rilor, "cei mai multi neavand nici o legatura cu de­mo­cratia". Mai rau ca "cersetorii" pri­pa­siti prin Paris sau Roma, zau!, s-a zbarlit in direct ves­ni­cul scandalagiu. Asta da lipsa de inteligenta, caci legatura judecatorului trebuie sa fie cu legea, si nu cu bazaconiile ce-l bantuie pe cumatrul lu’ "Mondial". Oful sau e clar, "In Ro­mania nu s-a facut o curatare a Justitiei", d-aia se vaita intruna ca o ta­ta. Chiar, ma si mir ca n-a reusit s-o curete, desi s-a caznit si se tot opinteste s-o lege direct la butoanele portocalii. Luat de valul taifasului, "capitanul" s-a inchipuit "Maresal" si a tipat soltic "Romani, va ordon, treceti Prutul!".

Racnetul imatur i-a trezit din somn pe muscalii lui Putin si "bravada neru­si­nata" s-a rostogolit in "pravda" mondiala. Cred ca fratele psihanalistului Mircea nici nu s-a gan­dit la efec­tele regionale ale garga­rei tele­vistice. I s-a nazarit sa rosteasca ce simt cei mai multi dintre noi in pro­blema antonesciana, insa, ceea ce-i este permis muritorului de rand ii e interzis sefului de stat. Si-a zis, probabil, ca romanii, ajunsi pe culmile dez­na­dej­dii, vor tresari infiorati de vitejia de altadata a strabunilor si vor inghiti altfel prezentul necomestibil. A gresit ignorand reactia mujicului de la Kremlin, semn ca instinctul politic, atat de viu altadata, l-a cam parasit. (Apropo, ce-o pazi acolo "violetul" Aliodor, cumva doar­me in post sau si-o fi cerut transfe­rul?) Oricum, iarna nu e departe, si ma intreb la ce pret va circula gazul siberian prin conducta dacica. Uff, ce vifor vine de la Rasarit!... Totusi, logoreicul Ba­ses­cu ne-a dat si o veste optimista, vi­itorul presedinte va fi "un om cu o gre­utate culturala conside­rabila".

N-a divulgat vreun nume, dar l-a exclus de pe lista pe hedonistul Plesu, din pri­cina ca nu-i incape glagorea in pa­la­ria presedintiala, stramta si rigida. Ce i-o fi casunat oare neobositului "re­formator" sa arunce pe piata chestia cu "omul deschis la minte"? Pai, n-am drepta­te sa ma indoiesc de sinceritatea inaltului manipulator? Nu se destainuia deunazi filozofilor dimprejuru-i august ca tinichigiii sunt mai importanti decat iubitorii de intelepciune? Si, nu va mint, uneori mi-l imaginez asemenea lui Goebbels, isterican­du-se cazon: "Cand aud cuvantul cultura, scot pistolul si trag!".

La sfarsit, "jucatorul" destinelor noastre la bursa pierzaniei s-a confesat lamuritor: "Meseria mea este sa salvez oamenii pe mare". Abia astfel am priceput cauza esecului sau rasunator, inadecvarea telurica. Din pacate, noi traim pe pamant, domnule Basescu, si-n zadar ne amagim ca ne veti salva. Duceti-va pe mare, plecati in larg si scapati-i din primej­die pe esuatii care au nevoie de dvs., aici v-ati gresit meseria! Meseria presedintelui este sa salveze oamenii pe pamant, nu altundeva... si tara, indeosebi tara!

×