x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Noi probleme în paradisul european

Noi probleme în paradisul european

de Gheorghe Voicu    |    14 Dec 2011   •   21:00
Noi probleme în paradisul european

Deocamdata, proiectul UE a demonstrat ca diferentele dintre statele membre pot fi, de multe ori, insurmontabile

Noua Europa aduce prosperitatea
Nu neaparat. De pilda, povestea cu faimosul acord interguvernamental care interzice un deficit mai mare de 3% din PIB. Nu va luati dupa ce spun Traian Basescu si Emil Boc: in plan social, efectele vor fi devastatoare. La o situatie extrem de dificila pentru intreaga populatie, noile reduceri de cheltuieli nu duc decat la austeritate. Mai pe romaneste spus, la o saracie crunta. Si totusi, am acceptat fara cracnire noua decizie de la Bruxelles. Mai mult, o prezentam ca pe o victorie (marile puteri europene ne baga si pe noi in seama). Adevarul este ca a fost o decizie luata pe picior, o simpla masura "tehnica" cu efecte negative pentru tarile aflate in dificultate. Exact cum este si Romania.

Deficitul bugetar trebuie trecut in Constitutie
E doar o cacealma politicianista. De fapt, lucrurile s-au lamurit rapid. PDL vrea revizuirea Constitutiei pentru a-si impune propria agenda (numar de parlamentari, Parlament unicameral etc.). N-ar fi exclus sa apara si reimpartirea administrativ-teritoriala a tarii. Si, culmea, printr-un referendum stabilit pentru aprilie 2012, PDL uita argumentul reducerii cheltuielilor folosit cand a decis sa inghesuie, in aceeasi zi, alegerile locale si parlamentare.
Un lucru e clar: Uniunea Europeana nu impune obligativitatea trecerii in Constitutie a fatidicei cifre de 3%. Dar actuala coalitie aflata la guvernare este decisa sa profite din plin de aceasta oportunitate. Mai mult, va fi un prilej pentru Traian Basescu de a se implica in campania electorala. Si uite asa, o decizie europeana se transforma in joc electoral.

Guvernanta fiscala, probleme pentru USL
Si inca destul de serioase. Sondajele dau procente extrem de mari pentru USL, care are toate sansele sa castige viitoarele alegeri cu un scor confortabil. Problema e alta: cum vor guverna, economic vorbind, Romania?
Noul acord european de guvernare fiscala impune un deficit structural de 0,5% si un deficit bugetar de cel mult 3%. Programul de relansare economica propus de USL nu prevede astfel de rigori bugetare. Din acest motiv, vom avea o campanie electorala destul de ciudata. De regula, partidele propun solutii economice care, in viziunea lor, pot ajuta la imbunatatirea nivelului de trai al populatiei. De data aceasta, directia unor astfel de solutii este impusa de Bruxelles. Cum PDL-ul pare sa-si insuseasca respectiva "directiva", opozitia are o problema serioasa in a convinge populatia ca poate relansa economia (si, implicit, ca se va trai bine). In mod sigur, PDL-ul va riposta: si noi, si voi avem aceleasi solutii economice. O rasturnare de situatie care favorizeaza ac­tuala coalitie de guvernare, pentru ca, in ultima instanta, viitoarea batalie electorala va avea drept principala miza solutiile cele mai convingatoare in rezolvarea actualei crize econo­mice.

Statele Unite ale Europei, reintoarcere la nationalism
O varianta de luat in calcul. Viitorul nu poate fi prezis decat dupa ce se intampla. O butada valabila si pentru adeptii integrarii europene, dar si pentru eurosceptici.
Deocamdata, proiectul Uniunii Europene, chiar in stadiul la care a ajuns, a demonstrat ca diferentele dintre statele membre pot fi, de multe ori, insurmontabile. Actuala criza economica si masurile tot mai dure luate la Bruxelles dau prilejul unor nationalisme din ce in ce mai vizibile in tarile membre (mai ales in cele grav afectate).
Un efect pervers care, in timp, poate rasturna intreaga constructie politica si economica a Europei. Din acest punct de vedere, Romania nu ocupa o pozitie fericita. Aparent, toata lumea e bucuroasa si-si doreste integrarea mai rapida in Europa. Nota de plata isi arata insa coltii (in tratatul de aderare, tarile puternic dezvoltate au fost extrem de pragmatice in ceea ce priveste economia romaneasca), iar sentimentul ca ade­rarea a adus o saracire continua devine, pe zi ce trece, mai pregnant.

×