x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Nume bezmetice

Nume bezmetice

de Tudor Octavian    |    25 Mai 2006   •   00:00
Nume bezmetice

Pe un domn il cheama Magazie, pe altul Cocolos. In dictionarele noastre onomastice afli tot felul de nume aiurea. Si nu neaparat tiganesti.

Am citit, in 1990, lista cu candidatii din Moldova a unui partid de stanga si inca ma mai resimt. Era plina de alde Balega, Mototol, Barabulea, Curechi, Scopitu, Cracitu, Corcitu, Bubosu, Balosu, Stalcitu. Nu exista nume fara o istorie, numai ca nu toate istoriile sunt respectabile. De unele e preferabil sa nu pomenesti. De neinteles, asadar, nu-i originea unor nume, pe care unii le poarta cu constiinta unui destin ingrat, ci faptul ca nu si le schimba. Exista si destine care pot fi modificate simplu, dintr-un condei, la Primarie. Profesorii ar trebui sa-i invete pe copii ca unele nume raman un prilej permanent de comedie, ca fetele devin foarte rezervate cu baietii pe care-i cheama Mortu sau Gaurica, si ca exista praguri sociale pe care nu le treci daca apare primejdia ca numele tau sa umple de ridicol institutia, partidul ori afacerea.

Sunt convins ca multi oameni de calitate, bine pregatiti profesional, n-au razbit in viata din cauza unor nume cu conotatii jenante. E adevarat ca lumea se obisnuieste cu orice bizarerie, insa noile cunostinte iau povestea de la capat si, pana a se deprinde, au retineri si reactii de toate naturile. E un mister cu toate persoanele care-si duc resemnate povara unui nume-problema fara sa se revolte de sine si sa incerce un altul. Prajiturile au numai nume gratioase de femei. Sa ne imaginam o cofetarie in care prajiturile ar fi botezate Costica, Mitica, Nelu, Vasile. Nu-i nevoie de mai mult pentru un faliment. De multe deprinderi ale comunitatii e cuminte sa iei seama, desi sunt nedrepte. Existenta nu-i intotdeauna o chestiune de dreptate. Nedreptatile sociale sunt chiar mai frecvente ca dreptatile. Scriitorii de romane muncesc mult pana ce potrivesc numele cu caracterele si actiunea. Numele au o putere de generalizare extraordinara, unele constituind veritabile marci nationale. La Filologie, cea mai pasionanta lectie a fost aceea despre originile lui Ion si situatia acestui nume venind de dinainte de Biblie in lume. Zilele trecute, de Sf. Gheorghe, un ziar vorbea de uriasa proliferare a lui Gheorghe in circa doua milioane de nume baza si variante in toata Romania.

Poate ca n-ar fi tocmai inoportun un recensamant al numelor bezmetice, de natura sa maculeze orice genealogie cuviincioasa. E destul sa se miste din loc ideea si vom fi mirati de cati romani vor indrazni sa beneficieze de o campanie reparatorie. Sunt si rusini cronicizate care se spala cu apa si sapun. Un nume mai prietenos ii da omului alte nadejdi de viitor.

Nu-i de prisos sa spun ca am scris acest articol amintindu-mi de numele a trei fete, din vremea adolescentei, pe care ni le prezentam unii altora, si pentru ca erau prietene, asa: DoagaStrambuCastravete. Oare cum le-o fi chemand astazi pe fostele domnisoare DoagaStrambuCastravete?

×
Subiecte în articol: editorial nume