x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Odinioara, literatura de sertar. Acum, postarile de sertar?!

Odinioara, literatura de sertar. Acum, postarile de sertar?!

de Serban Cionoff    |    28 Oct 2017   •   11:08

Zilele trecute, mai mulți utilizatori Facebook s-au trezit cu conturile blocate! Printre care Alexandru Petria, Constantin Gheorghe, Mirel Curea, Adriana Teodorescu,Yvone Corina Mcdougall și Patrik Andre Hillerin, scriitori, publiciști, oameni  de talent și cu coloană vertebrală. După cum era de așteptat, aceștia, dar și mulți dintre cei cu care purtau discuții inteligente și tăioase pe pagina de Facebook, au dat de știre, așa încât isprava nu a trecut neobservată , ajungându-se, încet dar sigur, și la cauze.Nu, nu a fost o defecțiunea tehnică, a fost o măsură de blocare a liberei comunicări pe acest canal. Dar- atenție mărită!- o măsură care îi viza numai pe anumiți transmițători de mesaje. Mesaje critice care luau în țintă sistematicele derapaje de la normele unei democrații moderne, stabile, pe care respectivii au sesizat că se produc în activitatea unor instituții și personalități publice. Au sesizat și le-au sancționat prin comentariile lor

După câte am înțeles ,urmărind ce s-a mai întâmplat, ulterior cu paginile celor menționați - dintre care, câțiva îmi sunt și mie prieteni de taclale pe Facebook- se pare că situația s-ar fi remediat, în sensul că administratorii pagini le-a ridicat embargoul sau că ei înșiși și-au făcut  altă pagină. În tot acest interval de timp, cei care diriguiesc sau, mă rog, administrează canalul Facebook, nu au găsit de datoria lor să vină cu o explicație cât de cât coerentă și credibilă asupra cauzelor (sau măcar a pretextelor) de pe urma cărora s-a creat situația. Ceea ce, însă, nu însemnă că discuția trebuie clasată. Asta din cel puțin două motive:

 - 1) Pentru că este o măsură autoritaristă și arbitrară care îngrădește, fără nici-un temei legal,principiul liberei circulații a informației și a ideilor; -2) Pentru că este o măsură profund discriminatorie, care vizează numai o anumită categorie de utilizatori și numai o anumită categorie de mesaje. Repet, numai pe cele critice la adresa unor stări reale de fapte, ca și asupra cauzelor și celor care se fac vinovați pentru ele.

Mi se va răspunde, sunt convins, de către niscai avocați din oficiu, că motivul acestei măsuri cenzură ar fi derapajele de limbaj, adică unele expresii, hai să le spune: neacademice, pe care unii sau alții dintre respectivii utilizatori ai Facebook-ului le-au folosit. Atunci de ce nu s-a aplicat aceeași sancțiune și unor tefeiști care, mai ales atunci când se apucau să de replică emițătorilor acestor mesaje puși acum sub obrânc, foloseau un limbaj extrem de vulgar și etalau o gândire de o intoleranță de-a dreptul patologică. Cu toată modestia cuvenită, trebuie să spun că și subsemnatul a fost gratulat cu asemenea complimente din specia înjurării și a proceselor de intenție, așa că am un argument în plus pentru ca să susțin cele scrise.  De acea, i-am și  sesizat, la rândul meu, pe cei care se ocupă de administrarea paginilor de Facebook, drept pentru care m-am trezit cu pagina blocată! Pățania mea fiind, bineînțeles, doar una dintre nenumăratele isprăvi de felul acesta și despre care, cei vizați, au adresat, la rândul lor, sesizări. Fără, însă, ca, severii cenzorii de bune moravuri facebook-iste să le taie macaroana acelor categorii de utilizatori agresive, intolerante și abuzive. Dar, încă, se le blocheze accesul la pagină! În acest caz, cum mai rămâne vorba despre dialog și toleranță, despre confruntarea de idei și despre voioasa liberă cugetare în ditamai societatea deschisă?  

 Poate că nu aș fi scris aceste rânduri, dacă nu mi-ar fi atras atenția o anumită coincidență dintre blocarea paginilor de Facebook al unor anumiți utilizatori și recentele atentate la adresa libertății presei, care au alertat, pe bună dreptate, opinia publică și despre care am scris și eu  aici, în Jurnalul Național. Este vorba despre amenințarea lui Mircea Gâdea cu moartea- chiar pe o pagină de Facebook dacă nu mă înșel-, despre cererea adresată CSM de faimoasa judecătoare Camelia Bogdan pentru închiderea publicației Lumea Justiției și despre puciul cu epoleți prin care se urmărește acapararea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și, pe această cale, învrăjbirea și manipularea presei libere. Pentru ca,acum, să intrăm în epoca cenzurii pe Facebook! Într-o sinistră descendență din  cenzura  vremilor de restriște, când singura soluție de rezistență și supraviețuire se numea literatura de sertar...  

Am intrat așadar, în vremea postărilor de sertar?

  

×