x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Profesorul de curaj, un fruntaş al laşităţii

Profesorul de curaj, un fruntaş al laşităţii

10 Iun 2008   •   00:00

PUNCTUL PE EI
Ladislau Bölöni dă spectacolul bosumflatului. O fi avînd omul motivele sale de supărare. Ultimele licitaţii în cariera de antrenor nu prea i-au ieşit. Sau nu i-au ieşit la nivelul aspiraţiilor, uneori lipsite de realism. În Franţa a rămas doar un reuşit antrenor al performanţelor secunde.



PUNCTUL PE EI
Ladislau Bölöni dă spectacolul bosumflatului. O fi avînd omul motivele sale de supărare. Ultimele licitaţii în cariera de antrenor nu prea i-au ieşit. Sau nu i-au ieşit la nivelul aspiraţiilor, uneori lipsite de realism. În Franţa a rămas doar un reuşit antrenor al performanţelor secunde. Dorindu-se stea, şi-a încercat detenta în lumea largă, dar nu a reuşit să fie decît cometă. Din povestea frumoasă cu Albă ca Zăpada s-a ales cu rolul Morocănosului, deşi i-ar fi prins mult mai bine partitura lui Mutulică. Pentru că în vraiştea care-l asupreşte cuvintele o iau razna, tîrîndu-l în ziceri care-l caracterizează neconvenabil.

Cu ceva timp în urmă, Bölöni a declarat că "poporul român nu este curajos şi este lipsit de ambiţie". Declaraţia respectivă, preluată din presa franceză, a stîrnit valuri în ţară. Nu am găsit de cuviinţă, atunci, să mă alătur unei revolte mai degrabă mimate decît reale. Numai că stomatologul nu a frînat la timp. A continuat să foreze antropologic prin carii de dinozauri şi insistenţa sa mi-a stîrnit amintiri deloc favorabile domnului Ladislau Bölöni.

Bölöni a vorbit despre incompabilitatea românului cu noţiunile de curaj şi ambiţie. Nu-mi propun să intru în polemică pe această temă. Dar pentru a lua în serios o asemenea declaraţie mă uit la omul care o face. Şi, ce constat? Constat că Bölöni a acceptat postul de antrenor al naţionalei României etalînd mari ambiţii. Dar imediat ce portughezii au dat în el cu o ofertă materială tentantă, s-a ales praful de toate ambiţiile marelui ambiţios. Mai mult, a declarat curajos că nu este dispus să facă decontul nerespectării unui contract pe care îl semnase de bună voie şi nesilit de nimeni. La fel de curajos a răspuns Loţică şi propunerii UDMR de a candida la primăria din Tg. Mureş. A zis el că acceptă propunerea dacă va fi asigurat că nu va avea vreun alt contracandidat de etnie maghiară. Mi se pare logic. Nu poţi ieşi pe locul doi dacă eşti singur în cursă. Acesta e curajul marelui curajos? În aceeaşi logică a curajului pe dos intră şi declaraţiile duplicitare care mi-au stîrnit memoria. În presa din Franţa, Bölöni declară că trupa lui Domenech nu se poate împiedica în faţa Romîniei. Cînd declaraţiile sale traversează graniţa de limbă, acelaşi Bölöni declară că Piţurcă se poate alege cu o victorie bazată pe slăbiciunile francezilor.

×
Subiecte în articol: editorial bölöni