x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Revolte de hârtie

Revolte de hârtie

de Marian Nazat    |    29 Iun 2011   •   21:00
Revolte de hârtie

● Malta, ultima tara din Europa care se impotrivea divortului, a acceptat ca sotii au si dreptul de a se desparti. Locuitorii micutei insule au iesit la referendum si au votat masiv impotriva incremenirii catolice. Omul care a facut aceasta bresa istorica are si un nume predestinat: Pullicino. Da, ati citit bine, chiar asa, Pullicino este cel care sta la originea destramarii familiei malteze. Nici ca se putea altfel.
La noi, guvernarea liliputana a premierului Boc e laudata de fel de fel de insi diminutivati. Organas se cheama unul dintre ei, economist de profesie cica. Care s-a trezit, hodo­ronc-tronc, sa-l linguseasca pe mic­so­rul locatar al Palatului Victoria. La urma-urmei, pe unul ca Boc, premier in Romanica, nu putea sa-l sustina decat un organas, ce s-o mai invartim!

● Razbunarea basesciana e ne­mi­loasa si crunta. In proiectul de Con­stitutie pritocit in crama domneasca de la Cotroceni, viitorul CSM va fi deschis maselor largi populare. Reprezentantii muncitorilor, tara­ni­lor, intelectualilor si celorlalte categorii de oameni ai muncii vor fi cooptati in forul de conducere al Justitiei. In limbajul ipocrit al vremii, toti astia vor fi societatea civila. si societatea cu pricina va hotari asupra carierei profesionale a magistratilor... Politicul isi va vari si mai vartos iscoadele in conclavul judecatorilor si procurorilor, ca nu cumva sa existe abateri de la linia partidului-stat. Asa ca nu va mirati daca, in viitorul apropiat, alde Pora si Culcer vor dirija simfonia ro­be­lor. Presedintele Basescu nu e in stare sa uite umilintele indurate mai an din partea fostilor "cesemisti". Asa ca, neavand posibitatea de a-i dis­po­ni­biliza – cum se intampla cu pur­ta-to­rii de caschete "zburatoare" –, ii anexeaza politic. Sa stie, mama lor de ingamfati, ca le e stapan pe ina-movibilitate! Ca prea li se urcase la cap independenta!
In acelasi proiect nastrusnic, ju­de­catorii se vor supune si deciziilor... Curtii Constitutionale! Na-ti-o franta ca ti-am dres-o, altfel spus. Da’ de ce nu si deciziilor Ligii de fotbal, sau ale Staborului de la Sibiu? Timpuri nasoale, fratilor...

● Globalizarea inseamna, inainte de orice, lipsa identitatii nationale. Oameni fara patrie, niste hoinari cu harnasament imprecis, nedefinit. In acest curent de modernitate tampa se inscrie si reorganizarea teritorial-administrativa a Romaniei. Vom fi doar simple puncte cardinale, regiuni ba de est, ba de vest, ba de... Denumirile istorice sunt stanjenitoare, pasamite. Oltenia, Muntenia, Banat, Crisana, Dobrogea, Moldova si celelalte le picau greu guvernantilor oranj. Ce-ar fi sa renuntam si la denumirea tarii, ca sa nu-i incurcam pe comisarii bruxellezi. Sa ne numim, de pilda, tara din sud-estul Europei. Chiar, asta v-a scapat, stimate si iubite Reformator!

● Un sef de judet pesedist a strans vreo mie de slugoi la nunta lui fi-su. "Am imprumutat de la unu’, de la altu’ si am incropat de-o nunta", s-a miorlait socrul cel mare si gros la grumaz. La sindrofie a aterizat si vanghelicul primar de Ferentari, direct cu elicopterul. Ca un adevarat lider al stangii politice... Ehe, ce modesti erau activistii comunisti de odinioara, in comparatie cu ciocoii post-decembristi! si se mai intreaba noii "guevaristi" din ce motiv nu mai iese lumea in strada, sa-l rastoarne pe dictatorul ples. D-aia, ba, nesatuilor, ca nu va mai ajung patinoarele si camioanele sa adunati darurile de nunta!

● Ma foiesc insomniac in asternutul incins. Deschid televizorul sa-mi tina de urat. O "fatuca" transmite din Deal, excitata la culme de gestul pensionarului autoincendiator. "Un barbat batran, de peste 50 de ani...", turuie reporterul de teren, insensibil la nuante. Zambesc amar in noaptea varatica. Nu aidoma gandeam si eu la tinerete? Prejudecatile nu se schimba defel, bantuie generatiile la rand. Asa ca, dintotdeauna, cum ai trecut granita celor "cincizeci" mirosi deja a formol. Un rost bun numai sa-i incurce pe aia nascuti mai tarziu. Din nefericire, si ei trebuie sa tina minte!, beleaua se poarta cu randu’ ...

×