x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Romania mimata

Romania mimata

de Marian Nazat    |    16 Iun 2006   •   00:00
Romania mimata

Se mimeaza aliante si conventii, armonia si consensul, reforme si motiuni, deconspirarea si anticomunismul, dreptatea si adevarul, social-democratia si crestin-democratia, remanieri si restructurari, transparenta si echidistanta, ca nu stiu, zau, de ce unii se mira de mimarea actului medical!

Presa audiovizuala si scrisa de la noi, asa cum ne-a obisnuit in toti acesti ani de libertate canibala, s-a dezlantuit impotriva oftalmologului septuagenar Boeras, de parca onorabilul pensionar ar fi adus aviara in Traiania Basescului. Nitam-nisam, omul e linsat mediatic din motive inca tulburi, iar un reputat medic legist, depasindu-si cu mult fisa postului, a facut si incadrarea juridica: inselaciune. In tara asta de procurori zelosi si flecari, procesele judiciare nu-s altceva decat implinirea cuminte a asteptarilor umorale ale opiniei publice. Cand magistratii indraznesc sa nesocoteasca sentintele venite dinspre piete, redactii sau studiouri, ei sunt incondeiati ca niste proscrisi ordinari si dati pe mana CSM.

Medicul reparator de ochi a mimat, zice-se, cateva interventii chirurgicale la Spitalul Witing, unde colabora cu jumatate de norma. Glaucomurile netratate s-au razbunat acum prin anonime zglobii, varate ticalos sub globii oculari ai anchetatorilor hipocrati si pana la "cremenal" mai e un pas mic, pregatit cu osardie de gazii mediatici. Ma umfla rasul cand ma gandesc ca, intr-o Romanie in care totul se mimeaza, de la politic la apolitic, doctorul de cataracte e al’ mai terorist mim! Haida-de, caci capitalismul postdecembrist s-a ivit tocmai din indemnul prorocitor "Fa-te ca lucrezi!", iar de atunci fiecare se preface ca face ceva.

La inceput, in decembrie 1989, unii au mimat atat de bine revolutia anticomunista, incat ceilalti, naivii!, s-au umplut de gloante si de medalii postmortem. S-a mimat apoi capitalismul, cu privatizari dubioase, de-au ajuns fostii proprietari producatori si beneficiari bieti someri si cuponarzi de cartoane chele. In timp ce in strada se exersa dreptul la protest, in birourile emanatilor se consolida dreptul la rapt national, ca deh, democratia de tranzitie si nespus de originala inseamna, inainte de orice, privilegii! S-a mimat alternanta la putere, cu indivizi iesiti din aceeasi gaoace ideologica, si nimeni nu s-a sinchisit. Ici-colo, un sufix in plus sau in minus, cat sa nu bage de seama prostimea imbatata de drepturile fundamentale interzise deunazi, frumos mazgalite in Constitutia intarita de-un referendum mincinos. De vreo sase ani se mimeaza integrarea euro-atlantica in spectacole grandioase, cu falsificari de curcubee si sondaje de opinie! Se poarta cameleonismul obscen si zgomotos, lipsa de scrupule si cosmopolitismul perfid remunerat. Vesnicul Iliescu s-a intrupat in capitalist cu fata socialista, fragilul Constantinescu in vajnic antisecurist si jucausul Basescu in licuricisor filoamerican cu parfum de Muscat Otonel. Se mimeaza credinta in Biserica, increderea in institutiile de stat, disciplina de partid si iubirea de popor intr-un voluptuos desfrau, cu preoti raspopiti, guvernanti venali, parlamentari chiulangii si activisti demagogi. Se mimeaza aliante si conventii, armonia si consensul, reforme si motiuni, deconspirarea si anticomunismul, dreptatea si adevarul, social-democratia si crestin-democratia, remanieri si restructurari, transparenta si echidistanta, ca nu stiu, zau, de ce unii se mira de mimarea actului medical! Iar dintre toti plateste numai batranul doftor, caruia i s-a suspendat chiar si dreptul de a profesa, pe cand ailalti, "jmecherii", sunt bine mersi in posturile caldute din care mimeaza, cu fandari artistice, grija de tara si dragostea de neam. E prea mult totusi! Sa fie, oare, si mirarea o simpla mimare?

×
Subiecte în articol: editorial