România, care a ieșit din multe încercări cu zâmbetul pe buze, frunțile oamenilor fiind descrețite cu o glumă bună, cu o vorbă de duh, începe să fie tot mai tristă. Și nu doar din cauza pandemiei. Două acrituri cocoțate în posturi de decizie au ajuns să sugrume zâmbetele românilor. Ei au declanșat anchete penibile care cercetează glumele, după mintea lor, subversive, spuse în noaptea de Revelion la TVR! Dorina Rusu, personaj cu trecut șters în mass-media, care trăiește din gloria postumă a unui liberal remarcabil, a fost propulsată în CNA la propunerea președintelui Iohannis. Bulai, deputat USR, este proaspăt uns la șefia Comisiei de Cultură a Parlamentului . Personajul este cel puțin dubios și emană scandaluri de proporții. Printr-o blasfemie - Fecioara Maria, mamă surogat - s-a remarcat în 2019 pe frontul activiștilor neomarxiști anticreștini. Bulai are un CV exotic, legendat cu stagii în Insulele Capului Verde și vânzător ambulant de baloane pe străzile din Norvegia. Acest cuplu bielă-manivelă pune ștampila ridicolului pe instituțiile pe care le reprezintă, care devin cenzorii umorului.
De ce o fac? Doar din slugărnicie față de stăpânii lor sau la un ordin dat pe unitate - stop cu miștourile și caterinca antivaccin și antimască?
Pentru a plasa mai exact nemernicia acestui demers totalitar, redau o întâmplare din volumele de memorii semnate Ion Bucheru, fost vicepreședinte la TVR în anii 70, cel care a manageriat programul de Revelion din noaptea Anului Nou 1972. Echipa de actori excepționali - Amza Pellea, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Ștefan Bănică, Stela Popescu, Anda Călugăreanu, cu regizorul Bocăneț și scenografa Doina Levința - s-a crispat citind textele acide propuse de Octavian Sava, Dan Mihăescu, Grigore Pop, Puiu Maximilian. Asumându-și riscul de a-și pierde postul, Bucheru i-a convins pe aceștia să lase teama și să-și etaleze talentul cu toată verva. Programul a fost un triumf. Pe 1 ianuarie, Toma Caragiu și Mimi, soția lui, au fost invitați la masa de prânz de Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu. Nicolae i-a mulțumit marelui actor într-un cadru neprotocolar pentru bucuria făcută românilor. Tomiță a reținut cuvintele lui Ceaușescu - „Poporul ăsta harnic are nevoie de bucurie, să i-o dăm!”.