x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Separarea caracterelor de gunoaie

Separarea caracterelor de gunoaie

de Victor Ciutacu    |    08 Dec 2009   •   00:00

Cei care se amăgesc că PSD ar putea avea câştig de cauză la Curtea Constituţională greşesc. Contestarea validităţii rezultatului alegerilor e fix o frecţie la piciorul de lemn. Trebuia făcută mişcarea asta, ca să se mai spele ceva din ruşinea înfrângerii lui Geoană, dar exact şi numai la asta va folosi. Băsescu a câştigat. Cu un întreg sistem de stat în spate, cu fraude, cu ameninţări, cu mită electorală, prin minciună, cu demagogie şi populism, cu ajutorul diaspora, nici măcar nu mai contează cum. Pentru că n-a avut adversar pe măsură. Şi pentru că a tras ca un disperat de şansele infime de a-şi prezerva puterea. S-a bătut ca un apucat cu toţi  ăia care-i puteau face viaţa un coşmar. A jucat la totul sau nimic. I-a ieşit.

În dreptul lui Băsescu va scrie câştigător, în al lui Geoană va scrie - pe vecie - învins. Ăsta intuiesc (de fapt, sunt mai mult ca sigur) că va fi şi răspunsul Curţii Constituţionale, fiindcă n-o să înceapă taman de acolo disidenţa postrevoluţionară din România. Din atâtea categorii socio-profesionale, casta constituţionaliştilor de curte e ultima pe care aş suspecta-o de rectitudine. Băsescu va avea rapid şi guvern. Cârtiţele avide de putere (bani, imunitate etc.) din toate partidele au început deja să defecteze. "Salvatorul neamţ" de la Sibiu a dat, de fapt, semnalul. El a legitimat, înainte de a-şi anunţa măcar partenerii politici, rezultatul alegerilor. Johannis a înfrânt; atât o coaliţie care l-a tratat ca pe Dumnezeu aflat în delegaţie-n Capitală, cât şi ultimele speranţe ale disperaţilor anti-Băsescu.

Într-o perioadă în care se face şi o decantare a caracterelor, există destui oameni care se şi ne întreabă - unii cu bună credinţă, alţii cu ironie sau ură - ce-o să facem mai departe. Pentru mogul chiar mi-e imposibil să le răspund, fiindcă nu fac parte din cercul lui de intimi ori de consilieri. Dar nu-l plâng. S-a descurcat întotdeauna, politic şi financiar, o va face şi acum. Unora dintre colegii mei de panel (cum ar zice inimitabilul Valentin Stan) le ştiu intenţiile, dar nu-s abilitat şi nu vreau să vorbesc în numele lor. O fac doar pentru mine.

Voi continua. Cât se va mai putea vorbi şi scrie liber în România, n-am nici un motiv să n-o fac. Eu cu asta mă ocup, obişnuiesc să-mi respect contractele, cititorii şi telespectatorii. Cine mă vrea mă ia, mă plăteşte şi mă ţine aşa cum sunt, cine mă urmăreşte nu cred că se aşteaptă să mă schimb. Mixul dintre tirajul ziarului, cele cinci milioane de voturi împotriva lui Băsescu şi sutele de mii de telespectatori din (aproape) fiecare seară mă îndreptăţeşte să cred că nu am scris şi vorbit de pomană. Meseria şi cariera mea nu stau în Geoană sau în Băsescu. Nimeni nu mi-a oferit nimic în viaţă, am făcut totul de unul singur.

×
Subiecte în articol: editorial