x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Şoricelul din pălărie care stă pe chelie

Şoricelul din pălărie care stă pe chelie

de Victor Ciutacu    |    24 Noi 2008   •   00:00

Criza e-n tot şi-n toate. Nu ştim prea bine – evident, la televizor vorbind – dacă-i financiară şi/sau economică, dar mai toţi avem câte o părere, o soluţie de ieşire, un gând bun şi-o compasiune pentru cei afectaţi. De fapt, fiecare ţine cu dinţii de criza lui. Asistăm la o perso-0nalizare publică a crizei.



Criza lui Băsescu nu seamănă deloc cu a lui Geoană sau Tăriceanu. Doar Stolojan n-are o criză a lui specifică. E de ajuns că e el însuşi o perpetuă criză. Sau soluţie de criză, că nici măcar el nu mai ştie ce e. Da’ sigur îl buşeşte vreo răceală până prin decembrie şi-o s-o taie iar, un pic după ce va fi jucat Hora Unirii, la odihnă şi tratament. Iar toată lumea-i va cânta, conform tradiţiei, prohodul politic. Fireşte, ca să revină, la momentul oportun, ca Robocop. Şi eventual să ne dezvăluie scrâşnind din bujii, după vechiul şi deja patentatul model Iliescu, că Băsescu-i bandit, că stânga nu-i ca dreapta şi nici rublele lui Ceauşescu precum euroii lui Deripaska.

Revenim la soluţiile de criză. Traian a trecu­t-o pe "made in Romania şi face descoperiri epocale prin hypermarketurile cărora le-a dat autorizaţii de construire cu snopul, ca să aibă bucureştenii trafic de trafic. Sunt curios dacă se-apucă de rachiu accizat şi de Carpaţi fără filtru, că de Loganu-i blindat şi negru, cu stea nemţească-n bot, m-am lămurit. Poate o con­vinge şi pe aia mică să-şi ia vreun Matiz din ce-a mai rămas pe stoc prin curte la fostul Ol­tcit, care s-a dat de două ori peste cap şi s-a făcut Ford. Măcar să-l agaţe la cheile de la Range Rover. În rest, Providenţialul bănănăie prin ţară ca Vodă prin gubernii. Bine că n-are cartelă de pontat la Cotroceni, că-l dădeau ăia de la cadre afară cu litera i. Vizitează fostele întreprinderi de stat, pentru privatizarea cărora promitea că-i trage-n ţepe pe Năstase şi Muşetescu şi empatizează cu poporu’. Se dă îngrijorat, deocamdată nu plânge (cred că se ţine pentru noua retragere a lu’ Stolo), dar asi­gură oamenii scoşi la întâmpinare că nu-i dă nimeni afară. Nici n-are avea cum, că-s ofiţeri, şi la SPP nu se fac deocamdată restructurări.

Pe altădată calmul încasator Călin l-a cam prins criza cu chiloţii-n vine. Acu’ vreo lună ne trimitea în SUA să ne luăm case, ca să profităm şi noi la pont de nenorocirea americanilor. Săptămâna trecută însă, după ce s-a prins că-i criză şi-n paradisul economic pe care-l păsto­reş­te, a adoptat de urgenţă, în şedinţa de gu­vern dintre două emisiuni de televiziune, un plan. Şi i-a provocat – după toate regulile tra­di­ţionale ale smardoielii de cartier, adică ora, data, locul – pe epigonii care tânjesc pe nedrept la scaunul de premier la o dezbatere intelectuală a crizei. Da’ i-a găsit olecuţă ocupaţi: Mircea era pe la Botoşani, iar dragă Stolo, pe altă lume. În definitiv, dat fiind că banii-s la el în pix, criza lui, planul lui. Care-i plin de măsuri ce se vor aplica o dată cu instalarea viitorului guvern. Nu de alta, dar cei noi sunt în general mai sfioşi şi, până învaţă care-s butoanele pe care trebuie apăsat la telefoanele cu stemă, trebuie să le dea cineva cu experienţă-n branşă linia. Ţara are nevoie, pe vreme de criză, de experienţă şi responsabilitate. Aşa că-i gata să se sacrifice şi să mai stea o tură la Palatul Victoria.

Mircea a rezolvat-o în Parlament cu salariile profesorilor, i-a lăsat în grija lu’ Marean prin curtea mare de la Romexpo (la o costiţă şi-un ciolan de post) şi anunţă că – imediat după ce-l va uimi pe Traian cu majoritatea parlamentară viguroasă căre-l sprijină să sară criza – o să pună gârbaciul pe cheltuitorii iresponsabili ai banului public. Primii vizaţi, agamanii de la AVAS, pe care cică-i desfiinţează, că fabricile de curent şi gaze se administrează şi se vând singure. De la bogaţi încă n-a anunţat c-o să ia, dar la săraci e sigur că o să dea. De la bugetul de criză, evident, care va finanţa şi marile investiţii în infrastructură ale statului.

Planeta s-a cutremurat de uimire că pe tabla de şah a politicii americane a învins negrul. Sunt curios care va fi reacţia noastră când (şi dacă) nominalizatul anticriză din decembrie va fi şoricelul de la SIE.

×
Subiecte în articol: editorial criza