x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Televiziunea de partid şi de stat

Televiziunea de partid şi de stat

de Victor Ciutacu    |    09 Noi 2011   •   10:14

"Trebuie schimbat, n-a facut nimic pentru partid! N-a facut restructurari, nu are un plan, n-a facut nimic, sa-l chemati sa-l scuturati la comisie si apoi mai vedem, respingem raportul TVR in plen si putem sa-l schimbam". Citatul de mai sus, aparut acum cateva zile in toata splendoarea lui in ziarul Adevarul si necontestat pana acum, il vizeaza pe Andi Lazescu, presedintele TVR, si e extras dintr-o alocutiune a lui Emil Boc, premier in exercitiu, in fata activului parlamentar al partidului pe care-l conduce.

Daca insiruirea de cuvinte ar fi vazut lumina tiparului in mandatul de prim ministru al lui Adrian Nastase, extrasa din vreo stenograma de partid pusa la dispozitia presei de vreun binevoitor dornic sa se puna bine cu viitoarea putere politica, opinia publica ar fi luat foc. Dictatorul de la Cornu n-ar fi respectat libertatea presei, rolul civilizator si de echilibru al televiziunii publice si, cu tot controlul pe care oamenii sai il aveau asupra publicitatii de stat, ar fi fost linsat mediatic fara ca macar sa fie ascultat. Astazi este o liniste asurzitoare. Primul ministru se face ca n-a zis ce-a zis, mass-media mimeaza ca n-a citit/auzit, ONG-urile care se ocupau de libertatea presei sunt preocupate sa acceseze de la ministerele Guvernului Boc si sa consume pe repede inainte fondurile europene aprobate pe sub mana, iar inaltele constiinte civico-mediatice de odinioara ori sunt inregimentate politic cu acte si cotizatie la zi, ori beneficiaza de sinecuri bine platite din partea regimului, ori sunt de-a dreptul pe statele de plata ale TVR.

Nu-i nimeni atat de naiv sa creada ca exista vreo formatiune guvernamentala care sa nu-si doreasca a controla, prin oamenii sai, in beneficiu partinic, mastodontul cu acoperire nationala numit TVR. Asta face si PD-L. Cine pacatele mele si-ar putea inchipui ca Andi Lazescu a fost numit in functie – direct de la Cotroceni, PD-L doar a luat act de hotarare – pentru a tine institutia departe de ingerinte si a asigura echilibrul politic in audio-vizual? Nu, omul a fost adus de urgenta de la Iasi, in locul alunecosului Alexandru Sassu, pentru ca noul partid-stat sa detina controlul total al comunicarii oficiale. Da, cu exceptia introducerii pe post a unor smenuri fara audienta si mancatoare de bani cu ghiotura intr-o institutie care pierde anual 50 de milioane de euro si a mainii libere oferite comisarului de sovietic de tip nou Rodica Culcer, omul n-a facut nimic. Pentru ca nici n-a fost pus acolo ca sa faca neaparat ceva, ci doar in rol de capac cu linie directa catre Cotroceni pentru activista de partid care a facut disidenta pe vremea comunismului la Academia Stefan Gheorghiu si la Ambasada SUA, iar pe vremea lui Adrian Nastase controla in beneficiul pesedismului biruitor politica editoriala a singurului post de radio cu acoperire nationala, Europa FM. Ea e executiva, dar Traian Basescu nu era atat de naiv s-o lase de capul ei.

Deci nu de grija nerestructarii institutiei bugetofage cu peste 3000 de angajati (care se revolta ca nu mai au bonuri de masa intr-o tara care se scufunda) nu mai doarme noaptea parvenitul de Emil Boc. Personajul politic de mana a doua, care se autoinvita in studiourile TVR macar o data pe saptamana si isi alege moderatorii, are-n propriu-i pix, la fondul de rezerva aflat la dispozitia sa ori in majorarea taxei de abonament, fondurile necesare functionarii institutiei. Si le foloseste ca instrument de santaj. Rodica Culcer a facut anii de pensie si nu mai poate fi tinuta la nesfarsit pe functie cu delegare de la Andi Lazescu. Asa ca a sosit momentul sa preia cu acte si presedintia Consiliului de Administratie al TVR, pentru care legislatia nu impune nici o limita de varsta. Sa n-o mai faca "pensionara nesimitita' Crin Antonescu citand din inegalabilul lansator de etichete Traian Basescu. Nu ca n-ar fi...

×