Vestit pentru platitudinea desăvârșită a discursurilor sale-qualite maitresse pe care nu o egalează decât clișeele verbale de o crasă vulgaritate cu care își gratulează adversarii- președintele Klaus Iohannis a reușit, ieri, performanța de a lansa o zicere care a iscat controverse. Mă refer la răspunsul dat curajoasei reportere de la Antena 3 care l-a întrebat dacă în mapa profesională a lui Augustin Lazăr se afla și clasarea dosarelor în care domnia sa era direct implicat: „Una cu alta vă asigur că nu au nici-o legătură”.
De aici au plecat diferențele de apreciere pe care le-am auzit în emisiunea „Sinteza zilei”, difuzată, aseară, pe canalul Antena 3. Dacă pentru Mircea Badea „Președintele a confirmat faptul că a văzut acea clasare”,pentru Mihai Gâdea „din punct de vedere politicianist, Președintele primește nota 10”. Apreciere pe care o motivează în următorii termeni:„O armată de jurnaliști, în plin scandal, ajung la el (la Președintele Klaus Iohannis n.n.) pentru a-i pune întrebări, iar el nu spune nimic. Este o chestiune de apreciat, politicianist”. Comparând cele două opinii am putea spune, la o primă vedere, că ele sunt într-un perfect antagonism. Dar numai la prima vedere, pentru că în citatul menționat Mihai Gâdea folosește- și încă de două ori!- cuvântul „politicianist” și nu „politic”, așa după cum se obișnuiește în discursul public.
Ce-i drept, termenii politicianist/politicianism circulă și acum, deși nu de fiecare dată este menționată și proveniența lor. Motiv pentru care îmi permit să fac o cuvenită trimitere la studiul lui C.Rădulescu Motru „Cultura română și politicianismul”, apărut în anul 1904, care, în pofida trecerii timpului, și-a păstrat actualitatea din multe puncte de vedere. Citez, ca dovadă, un fragment edificator:„Politicianismul poate avea o dublă origine: el este produs sau dintr-o degenerare a adevăratei politici- politică înțeleasă și cinstit practicată altădată- sau dintr-o nepotrivire între mecanismul vieții politice și fondul sufletesc al poporului chemat să îl practice”.
Rezultă, de aici, că, departe de a fi un compliment și, cu atât mai puțin, o cunună de lauri, nota 10, dată de Mihai Gâdea pe criterii ce țin de politicianism, reprezintă o severă și pe deplin meritată sancțiune civică aplicată atitudinii Președintelui Klaus Iohannis. O atitudine politicianistă dar, nicidecum, o atitudine de adevărat om politic. Fapt pe care- fără să vrea, desigur-îl confirmă o altă zicere de ieri a domnului Klaus Iohannis, atunci când caracterizează propunerea de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de Procuror General, înaintată de către ministrul de Justiție, Tudorel Toader, ca fiind ,,pe lângă lege’’ și, mai mult!, ,,greșită politic’’. Las,deocamdată, la o parte faptul că domnul profesor de fizică vrea să îi dea meditații unui eminent universitar, cu o largă recunoaștere a expertizei sale în știința dreptului, deși nu poate decât să ne pună pe gânduri faptul că asemenea mesaje vin tocmai Președintele României, investit prin Legea fundamentală a țării să vegheze la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. După cum nu pot trece cu vederea faptul că,în condițiile în care face atât de mare caz de apărarea independenței justiției, același Președinte al României, evaluează o decizie a ministrului de Justiție și, din punct de vedere politic, o etichetează ca fiind greșită!
Cred,însă, că dacă vom reveni la învățămintele lui C Rădulescu Motru și vom citi, în loc de ,,politică’’, ,,politicianism’’, cu siguranță vom avea cheia pentru lectura corectă a mesajului domnului Președinte. Și, în acest fel, vom înțelege și iritarea pe care cu greu și-a putut-o stăpâni domnia sa la întâlnirea cu ziariștii. Iritare pe care nu m-aș grăbi să o pun doar pe seama faptului că ,,acest infractor, Dragnea, s-a cocoțat în fruntea statului’’și că , de pe această poziție ,,progresează în fake news’’, de vreme ce în ceasurile premergătoare întâlnirii cu ziariștii Președintele Klaus Iohannis a primit două vești care, cu siguranță, l-au tulburat profund. Prima veste este cea despre o iminentă chemare a soției sale, Carmen Iohannis, în fața procurorilor, în vederea cercetării unor cauze cam foarte neclare și care păreau închise prin grija unor oameni de bine de la Alba Iulia. A doua veste fiind că procurorii CSM au respins cererea Laurei Codruța Kovesi de recunoaștere a gradului profesional corespunzător pentru Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, așa încât Slujirea nu are decât gradul profesional corespunzător pentru un Tribunal.
Incontestabil, cele două vești nu i-au căzut deloc bine domnului Președinte; dimpotrivă, am toate motivele să vă asigur că, una cu alta, au o zdravănă legătură cu umoarea neagră pe care cu greu și-a putut-o ascunde în fața camerelor de luat vederi, denunțând, încă o dată, atentatele ,,infractorilor’’ la independența justiției. Drept pentru care să nu ne fie de mare mirare dacă mâine-poimâine, domnul Klaus Iohannis le va taxa, în public, numindu-le ,,pe lângă lege’’ sau, mai rău, ,,greșite politic’’. De fapt, greșite din punct de vedere politicianist!