x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Veselia demolării şi tristeţea succesului

Veselia demolării şi tristeţea succesului

de Dan Constantin    |    24 Ian 2012   •   21:00
Veselia demolării şi tristeţea succesului

Basescu Traian a mai taiat o punte catre poporul nemultumit. Asteptata prima reactie publica s-a produs dupa 13 zile de la mitingul “pro Arafat' de la Targu-Mures, care a aprins faclia protestelor in intreaga tara. Presedintele a avut suficient timp sa “rumege' un mesaj public menit sa ofere prime solutii la revendicarile strazii, sa deschida dialogul cu Opozitia. In cele doua saptamani de tacere, staff-ul lui Basescu nu i-a pregatit nimic sefului, de vreme ce transmisia de la Cotroceni a aratat un vorbitor nesigur, pe alocuri incoerent, a carei cuvantare avea ca fir rosu agresivitatea, lupta de-a valma cu Ion Iliescu, Ponta, Antonescu si colonei in rezerva la care adauga si un vechi prieten de macheala, comunistul Voronin de la Chisinau. Nu putea lipsi din spici marota traditionala – televiziunea cea mai critica.

Discursul lui Basescu, asteptat sa mai linisteasca apele, a fost insa o galeata de benzina aruncata pe foc. Nu a aratat nici cea mai firava urma de pricepere a situatiei din tara, “calitate' mai veche a presedintelui jucator cu focul. In plus, a facut zecilor de mii de manifestanti ai ultimelor doua saptamani o caracterizare profund jignitoare – o armata de demolatori care, vezi Doamne, sunt invidiosi pe succesele regimului. Iresponsabil si diversionist, Basescu induce ideea ca liderii Opozitiei si ai demonstrantilor transmit la unison mesaje dictate de Voronin. Sunt adica manipulati si de rusi, si de comunisti! Asemanare jalnica, stravezie cu “ideile' transmise populatiei de Ceausescu in decembrie ’89.

Asadar, ce ar vrea sa demoleze oamenii iesiti in strada? In primul rand, “marile realizari' ale regimului Basescu-Udrea-Boc care au fost apreciate, dar si invidiate (!?) in Europa. Basescu nu crede ca oamenii au iesit sa protesteze manati de saracia impusa ca politica prioritara. El este convins ca strategia de abandonare a statului social care ocupa un capitol important al “reformarii statului' ar avea suport popular! Populatia mai vrea sa arunce la cos, inexplicabil pentru seful statului, si legea sanatatii, si sistemul inept al pensiilor militarilor, dar si legea dezastruoasa a educatiei, noul Cod al Muncii care a fost scris de companiile multinationale. Toate aceste “constructii' bagate pe gat populatiei se cer a fi demolate explicit. Basescu vede in masa de protestatari o adunare inconstienta si manipulata, lovita de sindromul distrugerii. “Damblagiii' demolatori din piata mai sunt pe deasupra si veseli, in opozitie cu incrancenarea tampa a suveranului refugiat la Cotroceni.

In practica politicii democratice exista traditia ca al doilea mandat al unui presedinte sa fie mai bun, fiind o perioada in care nu mai este apasat de gandul realegerii si isi poate finaliza proiectele politice.

Basescu realizeaza insa ca al doilea mandat incepe sa se profileze ca un mare esec. Constructia unui partid corupt si arogant, sprijinit de o formatiune injghebata din traseisti si penali, nu-l poate conduce decat intr-un drum infundat. Spectrul suspendarii il sperie, ranjetul procurorilor care asteapta sa-i “instrumenteze' diferite afaceri ingropate – Flota, spalarea de bani – devine un cosmar care-i tulbura zilele si noptile. Bantuit de spaime si alinat doar de laudele blonde, Basescu nu intelege neam cum a devenit in 13 zile numele cel mai scandat de-a lungul si de-a latul tarii. Succesul lui Basescu este tot amar, iar bucuria demolarii, tot mai necesara.

×