x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Violența nu are imunitate parlamentară!

Violența nu are imunitate parlamentară!

de Serban Cionoff    |    13 Mai 2023   •   11:00
Violența nu are imunitate parlamentară!

 Au stârnit o meritată indignare violența și vulgaritatea așa zisului protest civic organizat de  AUR care a chemat oamenii în fața Palatului Parlamentului mințindu-i că acolo se va vota o lege care ia copii de lângă părinți.

     

Crasă falsificare a adevărului, deoarece proiectul de lege privea exact contrariul, adică organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie. Așadar, o minciună care profita indignarea noastră perfect îndreptățită față de abuzurile comise de autorități din unele state occidentale care au despărțit în mod brutal copii de părinții lor, invocând rele tratamente aplicate, dar fără a avea motive reale și fără a aduce și dovezi convingătoare. Abuzuri cărora le-au căzut victimă familii de români plecați la muncă sau stabiliți peste hotare. Cazul familiei Bodnariu, din Norvegia și cel al familiei Furdui, din Germania fiind cele mai cunoscute.  Dar, oricât de mare ar fi fost teama și oricât de explicabilă ar fi fost indignarea, asta nu justifică în nici un caz  violența și vulgaritatea de care au dat dovadă  niște mitingiști de profesie și de aceea, consider că sancțiunile aplicate sunt pe deplin meritate.

 Din păcate, acest eveniment trebuie să îi adăugăm și altul, în aceeași notă de vulgaritate și de violență verbală, petrecut, de data asta, în plenul Camerei Deputaților. Acolo unde se votează legi care pot și trebuie să asigure siguranța cetățenilor și buna funcționare a instituțiilor statului de drept. Mă refer la schimbul de replici (dacă așa se poate numi ?!) între senatoarea Diana Șoșoacă, ex-AUR, și deputatul PSD, Adrian Solomon. În realitate, un schimb de invective de o crasă vulgaritate care, spre rușinea noastră, dar nu și a celor doi parteneri de dialog(?!), s-a petrecut în plenul Legislativului. Citez:

,, Adrian Solomon:-Luați dulapul acesta de aici!

 Diana Șoșoacă:- Dulap e mă-ta!’’

 Și așa mai departe…

 La drept vorbind, nici nu văd de ce ne-ar mai mira faptul că și în treaba asta a fost direct implicată senatoarea Diana Șoșoacă! Personajul a depășit, demult și definitiv, stadiul unei prezențe pitorești și este perceput de către din ce în ce mai mulți oameni cu simțul măsurii ca un cineva pentru care scandalul provocat din te miri ce, urletele și jignirile sunt singurele atribute definitorii ale discursului său public. Ceea ce mă determină să consider că a plecat numai formal din rândurile AUR, deoarece, zi de zi, ceas de ceas și pas cu pas, dovedește că a rămas fidelă năravurilor formațiunii la a cărei ctitorire a avut un rol decisiv.  Mă miră, însă, că acest foarte jenant schimb de jigniri între doi parlamentari ai țării, a fost provocat și întreținut de mai multe replici ale deputatului PSD , Adrian Solomon,  șeful unei comisii a Camerei Deputaților. Deși, nici de data asta nu prea văd de ce m-aș mai mira, pentru că nici domnia sa nu este la prima ieșire. Revedeți schimbul de fraze pe care domnul respectiv l-a avut cu deputatul AUR, Dan Tănasă, purtat în aceeași notă de agresivitate, care puțin a lipsit ca să nu depășească regimul verbal și să devină una fizică!

  Ca să spunem lucrurilor pe nume, m-a nemulțumit, în egală măsură, și lejeritatea cu care a intrat în acest joc un deputat Adrian Solomon, de la  PSD, partid care are la activ inițiative legislative în vederea asigurării unui climat de stabilitate și de siguranță, prin respectarea legilor statului de drept de către toți cetățenii săi, indiferent de naționalitate, sex, apartenență politică sau religioasă, de vârstă sau de statut social. După cum mă miră și faptul că, până acum, colegii de partid ai deputatului Adrian Solomon nu au considerat că trebuie să se delimiteze, în mod deschis, de ieșirile sale și să îi ceară să pună frână unor asemenea prea dese accese violente, care pot să aducă grave prejudicii de imagine nu doar deputatului Adrian Solomon, ci PSD.  

 Mi s-ar putea atrage atenția că o asemenea conduită agresivă și violentă ține și de dorința persoanei în chestiune de a-și impune voința altor persoane sau grupuri de persoane. Explicație perfect compatibilă cu abordările psihologiei sociale, care mă determină să fac trimitere la noțiunea ,,control social al violenței’’. Control social ale cărei coordonate Walter Reckless le definește în următorii termeni:,,Există două sisteme care previn folosirea actelor violente: rezistența socială a individului față de presiunile și impulsurile violență și rezistența externă manifestată de familie, prieteni și autorități’’.(,,Enciclopedia de psihologie socială’’. Coordonatori Septimiu Chelcea și Petru Iluț, Editura Economică,2003, pag.371)

Rămâne  de văzut dacă  și în ce măsură colegii deputatului Adrian Solomon se regăsesc în sfera conceptului ,,rezistență externă’’, fiindcă din partea fanilor Dianei Șoșoacă, independenți, din AUR sau din ONG-uri cu program prestabilit nu mai am, de multișor poveste, așteptări…

 Un lucru rămâne,  însă, în afara oricărei îndoieli: violența fizică și  violența verbală nu au imunitate parlamentară!

                                                                 

 

×
Subiecte în articol: violenta parlament imunitate aur