x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Volga neagră mai lipseşte

Volga neagră mai lipseşte

de Victor Ciutacu    |    26 Iun 2012   •   10:46

Un fost premier al Guvernului Romaniei, condamnat la puscarie cu executare la capatul unui proces-maraton (pe care el il considera politic, iar detractorii lui legitim), a incercat sa-si puna capat zilelor. A apasat scurt pe tragaci. Nu i-a iesit, a scapat cu viata. In loc de celula, a ajuns, intermediar, la Spitalul de Urgenta. Unde medicii se ocupa de starea lui de (ne)sanatate. Astea-s faptele, restu-i legenda si interes politic; in sprijinul sau contra lui.

Fiindca Monicai Macovei, mai priceputa la orice chiar si decat era odinioara Elena Ceausescu, ii pute diagnosticul pus lui Adrian Nastase (chiar, mai exista foruri profesionale ale medicilor?) si trepideaza orgasmic la gandul ca l-ar putea vedea legat pe Arogant, chirurgul Serban Bradisteanu (impreuna cu trei politisti, sa fie masa bogata) e ridicat de procurorii DNA pentru favorizarea infractorului. Dezgustatoarea asta stalinista, care singura a facut Romaniei mai mult rau decat toate guvernele postdecembriste la un loc, inca mai are control pe acuzatori si, mai grav, pe instante. Asta e starea politica de fapt a Romaniei de azi. Procuratura si serviciile, care controleaza CSM si au ajuns la tupeul de a trage la raspundere avocatii si ziaristii ca gandesc si vorbesc liber, stirbind "onoarea" tortionarilor de tip nou, sunt in continuare ale lui Traian Basescu. Si se comporta ca atare. Oricine caraie sau nu executa directivele e executat public, linsat mediatic si, la nevoie, urcat in duba.

Teoretic, la nivel public, ar trebui sa fie o lupta politica pe viata si pe moarte. In care USL sa se zbata de-adevaratelea sa recastige functionarea normala a statului. Intre altele, fie si pentru ca asta promitea cand era-n opozitie si-n campania electorala. Deocamdata, insa, in timp ce ros-galbenii stau cu curu-n poarta, joaca doar echipa (fosta) portocalie. Care si-a scos la inaintare coloneii detasati in presa si a reusit performanta sa si-l (re)activeze pana si pe inchizitorul in trening. Mai versatil ca oricand si profund ubicuu, cu ochelari de Bono asortati la plasticul lucios al costumului de sport, e trup, suflet si Dacie 1310 pentru cauza. Si daca-l suna de la Vocea Evangheliei sau Trinitas, e gata sa opineze, sa infiereze. Ii miroase a sange. Pradatorul e-n stare de alerta. Simte ca e iar util si decisiv. E mai vehement pana si decat acum opt ani, cand il enerva la televizor, in dezbaterea electorala, doar vanatoarea organizata, nu si mitocania.

Victor Ponta (deja fragezit bine, cu plagiatul, de propaganda portocalie) si Crin Antonescu, desi ipotetic stau calare pe administratia centrala, incep sa se lamureasca asupra puterii pe care au castigat-o prin vot, dar, de fapt, n-o au. Interesant e ca, fix in timp ce statul politienesc le salta oamenii de pe strada, uselistii negociaza cu sarg si aplicatie sinecurile din TVR. Probabil ca e nevoie de-o reflectare profesionist-deontologica a arestarilor cu Volga neagra ale membrilor coalitiei de guvernamant.

P.S. Cand eroul popular Raed Arafat a fost terfelit live de Traian Basescu, inaltele caractere au umplut subit studiourile tv si Piata Universitatii. Acu-i vacanta de constiinte.

×