x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vrem-nu vrem, vom plăti ca nemţii

Vrem-nu vrem, vom plăti ca nemţii

de Adrian Vasilescu    |    03 Apr 2011   •   18:07

Ameninţările producătorilor de electricitate şi de gaze naturale, de combustibili în general,  că ne vor lua mai mulţi bani, s-au înmulţit. În dezbate­rile publice, confruntarea este tot mai aprigă. Apropiaţii producătorilor de energie susţin că au crescut preţurile resurselor şi că, în consecinţă, ar fi obligatoriu să li se dea drumul câi­nilor inflaţiei. Pe de altă parte, dinspre cer­curi politice se aud voci care, ig­norând logica, afirmă sus şi tare că pre­siunile companiilor de resort ar fi încurajate de Fondul Monetar In­ter­na­ţional, de Banca Mondială şi de Co­misia Europeană. S-a ajuns astfel la anticipaţii alarmiste potrivit cărora  ta­ri­fele la energie, ce ar urma să fie um­flate, vor umfla costurile tuturor măr­furilor – bunuri şi servicii; mai de­parte, ar creşte toate preţurile de pro­ducţie şi, în ultimă instanţă, ar avea loc scumpiri în lanţ pe piaţa de con­sum. Inflaţie mare, deci. Însoţită de scăderea puterii de cumpărare a po­pulaţiei. E credibil un astfel de scenariu? Să-l analizăm.

Un fapt nu poate fi contestat: pre­ţurile petrolului şi alimentelor, cele internaţionale desigur, constituie o ameninţare de luat în seamă pentru inflaţia noastră. De altfel, instituţii europene sau din afara Europei, cu re­putaţii consolidate, văd că, în Ro­mânia lui  2011, inflaţia va ieşi din co­ri­dorul ţintei de 2-4 la sută, şi va ur­ca până la 4,5-4,7 la sută. Numeroşi ana­lişti cred că inclusiv Banca Na­ţi­o­nală, în luna mai, va modifica prog­no­za inflaţiei (subliniez: prognoza şi nu ţinta) menţinută în prezent la 3,6 la sută. La mare distanţă de aceste an­ti­cipaţii, întemeiate pe date solide, se înscriu prezicerile celor care duc cu populaţia şi cu economia un răz­boi psihologic de uzură! Ei ne tot ame­ninţă, încă de la începutul anului, că în 2011 vom vedea scumpiri de 30-40 la sută la pâine, la carne şi la mul­te alte produse, şi că nu va fi nici un păcat dacă inflaţia va urca vertigi­nos. Căci inflaţia – cred mulţi dintre ei şi această credinţă răstoarnă logica economică – ar aduce mai mult PIB. Astfel de preziceri, legate de in­te­rese directe, nu s-au adeverit niciodată. Ceva chiar s-ar putea întâmpla însă: scumpirea energiei.

De ce să se scumpească energia? Răs­­punsuri de tipul: "Pentru că aşa cer partenerii din Acordul de tip preventiv cu instituţiile internaţionale", sunt lipsite de substanţă. Şi totuşi, aşa lipsite de substanţă cum sunt,   po­­pu­­laţia le crede. Pentru că oamenii, deşi au început să deprindă în aceşti ani mersul legităţilor economice, nu au încă suficientă informaţie ca să ră­­mână imuni la zvonuri de genul "FMI ne cere să scumpim energia". În re­­a­litate, şi FMI, şi Banca Mondială, şi Comisia Europeană cer să fie elimi­na­te pierderile din companiile de stat pro­­ducătoare de energie. Şi cum scumpirea energiei ar reduce din po­vara acestor pierderi, pe care o re­sim­­ţim şi în PIB, şi în buget, ne putem aş­­tepta la modificări semnificative de tarife. Unele chiar în această primăvară.

Astfel de creşteri ar apropia tari­fe­le noastre de cele din vestul Eu­ro­pei. Apare însă întrebarea: cum adi­că, românul şi neamţul să plă­tească la fel lumina şi căldura? Întrebare fi­rească, într-un anumit sens. Fiindcă ro­­mânul şi neamţul nu sunt salarizaţi la fel. Numai că raportul nu se face niciodată între preţuri şi salarii, ci nu­­m­ai între performanţa în muncă şi salarii. Din acest motiv, sunt nu­me­roase împrejurările în care pre­ţu­ri­le cresc, în timp ce salariile rămân pe loc. Ori chiar scad. Cu salarii ridi­ca­te până la nivelul preţurilor, sau in­­­vers, cu preţuri ţinute în loc la ni­ve­­lul salariilor, am reuşi să trăim un an sau doi ca… nemţii. Apoi, ne-am trezi cu toate resursele epuizate. Şi cu explozii inflaţioniste năucitoare.

Experienţă avem. Una amară. În­ce­pând din ’90, am trecut prin mai mul­te etape în care a scăzut PIB-ul ţării. Am văzut şi urmările: s-a res­trâns oferta de mărfuri, salariile reale au scăzut, în timp ce preţurile bu­nu­ri­lor şi serviciilor au luat-o razna. Adeseori s-a auzit un strigăt dispe­rat: "Avem nevoie de muncă şi de pro­­ducţie". Numai că nu orice fel de mun­­că şi orice fel de producţie pot adu­­ce bogăţie. Ci numai o muncă per­­formantă şi o producţie care să se vândă. Altfel, salariaţii nu pot fi plă­tiţi decât cu bani din a căror pute­re inflaţia muşcă zdravăn. Iar ei, cu bani tot mai mulţi, ar târgui mărfuri tot mai puţine. Şi atunci? Nu avem în­cotro: deşi nu suntem plătiţi ca nem­ţii, preţurile noastre vor conti­nua să se apropie de ale lor. Inclusiv la energie. Şi nu pentru că aşa cere FMI, ci fiindcă este inevitabilă armo­ni­zarea costurilor şi câştigurilor în eco­nomie.

Din nefericire însă, pe lângă ten­din­ţa sănătoasă de-a dezgheţa ta­ri­fele com­paniilor de stat pro­du­că­toa­re de energie, pentru a le scăpa de pierderi pe cele apte de performan­ţă, departajându-le de cele neperformante, îşi face loc şi o altă tendinţă, nu doar ne­să­nă­toasă, dar şi anti­e­co­no­mică. Aceea a neperformanţelor, de a ob­ţi­ne de la autorităţi scumpiri cu care să-şi acopere lălăiala managerială şi munca dezorganizată. Dacă Guvernul se va lăsa impresionat de lacrimi de crocodil şi va tolera su­b­ven­ţi­o­narea ascunsă a unor companii de stat prin inflaţie mare –  sub­ven­ţi­o­nare su­portată de populaţie şi de com­paniile rentabile – atunci pre­ţurile în creştere vor restrânge şansa relansării economice.

×
Subiecte în articol: editorial