x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Vremea se menţine uşor instabilă

Vremea se menţine uşor instabilă

de Tudor Octavian    |    23 Apr 2008   •   00:00

SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Aşa cum s-a prognozat aseară la ştiri, dimineaţa a fost relativ răcoroasă, dar în limite normale pentru această perioadă a anului. Au fost plus douăzeci de grade la Băneasa, plus trei grade la Obor, minus douăzeci şi şapte de grade la ieşirea spre Giurgiu, iar în Ferentari, ca de obicei, lapoviţă şi ninsoare. La ora şapte, primăria a scos pe străzi maşinile pentru deszăpezire, împreună cu cele pentru asfaltare. Şi bine a făcut, pentru că la orele opt şi un sfert a început să plouă cu grindină.



SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Aşa cum s-a prognozat aseară la ştiri, dimineaţa a fost relativ răcoroasă, dar în limite normale pentru această perioadă a anului. Au fost plus douăzeci de grade la Băneasa, plus trei grade la Obor, minus douăzeci şi şapte de grade la ieşirea spre Giurgiu, iar în Ferentari, ca de obicei, lapoviţă şi ninsoare. La ora şapte, primăria a scos pe străzi maşinile pentru deszăpezire, împreună cu cele pentru asfaltare. Şi bine a făcut, pentru că la orele opt şi un sfert a început să plouă cu grindină. Dar la zece a ieşit iarăşi soarele, ştrandurile s-au umplut ca-n zilele de caniculă şi, în ciuda faptului că doisprezece şi treisprezece fără douăzeci şi cinci fac minus doisprezece, la treisprezece fără douăzeci şi cinci trecute fix, în toată Capitala au fost inundaţii, cu precădere în Giuleşti şi în Piaţa Puişor, iar alte evenimente nu s-au semnalat.

Doar către orele paisprezece, un curent din Marea Nordului a produs unele perturbări ale atmosferei în sectorul trei şi în sudul ţării, în rest, stratul gros de zăpadă s-a aşternut uniform, cu excepţia judeţelor Harghita şi Covasna, unde s-au semnalat ceaţă, tulburări etnice şi pe alocuri polei. La paisprezece şi jumătate, vremea s-a încălzit din nou, copacii înfloriţi şi asfaltul proaspăt turnat contribuind semnificativ la impresia că, pînă seara, iarna n-are cum să se mai întoarcă. Poate doar faptul că, la ieşirea spre Giurgiu, temperatura nu s-a ridicat decît cu jumătate de grad peste maxima de minus douăzeci şi şapte să mai fi produs unele comentarii, dar, cum pentru populaţia care s-a refugiat mai sus de Arcul de Triumf au fost asigurate din belşug corturi şi pături, precum şi un stoc de apă minerală, se poate spune că, pînă la orele şaisprezece, situaţia a fost sub control.

La orele şaisprezece fix, ca urmare a încălzirii globale, în toată Europa de Est a plouat cu peşti şi crevete din Canalul Mînecii, dar maşinile pentru deszăpezire şi-au făcut din nou şi cu prisosinţă datoria şi ştrandurile au rămas în continuare deschise, bucureştenii bucurîndu-se de soarele care a strălucit ca vara începînd cu Piaţa Operei şi pînă către staţia Leu. Doar la ieşirea spre Giurgiu, stratul gros de polei a perturbat parţial circulaţia rutieră, înregistrîndu-se morţi, răniţi şi violuri. În rest, situaţia s-a menţinut în limitele fireşti, şi maşinile de deszăpezire au putut lucra pînă la apusul soarelui, îndeosebi pe bulevardele Magheru şi Mihai Bravu.

E foarte probabil că ziua ar fi sfîrşit aşa cum a început, între clinic şi paranoic, adică logic, pentru această perioadă a mileniului, dacă un strat de aer rece, venind pe neaşteptate dinspre Kamciatka, nu s-ar fi întîlnit chiar deasupra fostului Cinema Melodia cu un strat de aer cald venind dinspre UE. În rest, prognoza Institutului Meteorologic s-a dovedit a fi fost corectă, deşi premierul l-a acuzat ca de obicei pe preşedinte că dezinformează. De fapt n-a fost vorba despre o dezinformare, ci doar despre diferenţele de temperatură care se înregistrează – şi nu numai la noi – între reşedinţele celor doi: zece-douăzeci de grade. Şi toate la umbră.

×
Subiecte în articol: editorial