x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale www.băsescu.ro

www.băsescu.ro

de Marian Nazat    |    30 Noi 2007   •   00:00
www.băsescu.ro

"Hai la curăţenie!" ne-a indemnat cu un zămbet scrăşnit preşedintele, timp de o lună de zile, in recenta dublă campanie electorală. Inarmat cu ditamai măturoiul oranj, iniţiatorul ultimului referendum şi-a umflat degeaba muşchii de femeie de serviciu a naţiei. Căci panourile publicitare innobilate de inofensivul obiect de uz casnic mi-a creat senzaţia că se caută de fapt personal auxiliar la Cotroceni şi nu politicieni neexpiraţi. După ce, in urmă cu trei ani, simpaticul "dom’ Vanghele" umbla prin tot oraşul, din afiş in afiş, cu ligheanul albastru, transmiţănd aceeaşi aplecare către dereticare, iată-l şi pe dl Băsescu coborănd la munca de jos. Din poza imensă se vede că, deşi stă in Deal din 2004, primul om al ţării n-a prea folosit mătura făcătoare de minuni. E curată şi n-are pic de praf, insă mă tem că va rămăne la fel şi de aici inainte. Peste un an sau doi presimt că o va scoate iarăşi din debaraua prezidenţială pentru a-i alunga pe "listaci". Regimul de populism mediatic instaurat de actualul preşedinte nu se poate debarasa de sloganurile plebee. Şi nici de mesajele periferice, pe inţelesul gospodinelor şi-a "Dorelilor" din mahala. Constat cu măhnire că-n toată perioada postdecembristă politicienii nu s-au adresat decăt gloatei. Intelectualii au fost ignoraţi cu desăvărşire in discursurile electorale ale aspiranţilor la gloria efemeră. Ei nu contează deloc in ochii puterii, pentru că, vulnerabili cum ii ştim, se vănd uşor, pe simbrii de nimic, cănd e nevoie de morga lor preţioasă. Aşa că şireţii candidaţi tăbară pe bietul popor, pe care-l măgulesc mai abitir ca pe-o ţiitoare nurlie. Şi poporul ăsta năpăstuit cu ce să vină la urnă, dacă nu cu făraşul? La un preşedinte cu apucături electorale de prefăcută salubrizare, merge doar un norod pus mereu pe făraşul istoriei.


Păi, cum Dumnezeu să votez ? Pe de o parte, politicienii mă evită in tiribombele lor electorale, nu mi se adresează neam, de parcă n-aş exista. Pe de altă parte, să mă intorc la mătură şi făraş, in mileniul aspiratoarelor sofisticate, mi se pare o glumă de prost gust. Iar oamenii nu s-au inghesuit să voteze, semn că electoratul neaoş s-a săturat nu numai de "spectacolul penibil al parlamentarilor romăni", ci şi de scamatoriile portuare ale părintelui populismului mediatic.



Campania ce fuse n-a adus nimic nou. Da’ nimic. N-a infipt vreo noutate in simţirea noastră colectivă. Ba, dimpotrivă, a fost mai moale ca niciodată. Sălcie şi leşinată. Republica Romferendum s-a cam plictisit să tot fie plebiscitată la toanele fiecărui ins cocoţat obscen pe grumazul ei. Ca dl. Băsescu de pildă, care, in dimineaţa votului, s-a mărturisit fără sfială in camerele de filmat. "Fac ce vreau!", s-a trezit vorbind slobod Jupănu’, şi-a inceput să rădă sughiţănd, cum se intămplă intotdeauna. Sinceritatea saltimbancic-telegenică (nu şi igienică!) a omului cu mătura e simptomatică pentru decadenţa agresiv-insolentă in care ne-am afundat ca societate.



In cuvăntarea de la miezul nopţii scrutinului, preşedintele şi-a ascuns cu greu bucuria succesului pedisto-peledist. Căt despre absenteismul ingroşat al romănilor, nu-i bai, trebuie schimbată legea... referendumului. Ori poporul, ignorant şi pasiv. Printre "remărcile" obosite, "Dirigintele" a strecurat şi una de-un cinism ostentativ, plină de "compasiune" pentru pierzătorii sufragiului de toamnă. Scena a semănat izbitor cu cea a plănsului prostolojanian, dar, de data aceasta, secvenţa antologică a avut altă tensiune şi alt chichirez. Oricum, un nou moment comico-tragic din recuzita histrionică a ghiduşului star naţional.



Cică legea tăriceană a votului uninominal e dinadins neconstituţională. O temporizare a mafioţilor din guvern, interesaţi să intărzie reformarea clasei politice. Găselniţa aceasta nu e a mea şi nici a noastră, ci a preşedintelui nostru născocitor de scenarii lăcrămoase. In faţa reacţiunii adomniţelor chiuarii, Cel Dintăi Bărbat al Romăniei a dat cu ordonanţa de pămănt şi i-a tras un şut in fund, de-a zburat sărăcuţa taman la Curtea Constituţională. Deunăzi, omul cu mătura se incorda chiorăş la inalţii pricinaşi şi-i muştruluia că-şi imbrăncesc premeditat dosarele la mult frecventata instanţă. Nişte tertipuri laşe, cu iz mafiotic, declara atunci opărit şeful statului. Dar cine ridică mătura, de mătură va sfărşi! De nu mă credeţi, accesaţi www.băsescu.ro şi nu uitaţi adăncul adevăr băsescian: "Făraşul este la tine".

×
Subiecte în articol: editorial