x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Zăngănit lugubru de cătuşe peste ţară

Zăngănit lugubru de cătuşe peste ţară

de Victor Ciutacu    |    11 Dec 2009   •   00:00

Un cetăţean român, în acelaşi timp senator al partidului care a contestat la Curtea Constituţională rezultatul turului doi al alegerilor prezidenţiale, a fost săltat de pe stradă de procurori. Habar n-avem încă de ce. Se vorbeşte (nu se comunică nimic oficial) ba de o tentativă de mituire a unor judecători ai Curţii Constituţionale, ba de punere în circulaţie a unor informaţii clasificate. Cu toată secretomania caracteristică, DNA trebuie să prezinte public motivele oficiale ale acţiunii sale de azi dimineaţă. Fiindcă modul în care Cătălin Voicu a fost săltat de pe stradă aduce periculos de tare cu modul de lucru al Siguranţei şi, ulterior, al Securităţii.

Nu săriţi, ştiu şi cine-i Cătălin Voicu, şi ce i se reproşează. Dar, dincolo de zona umbroasă care l-a propulsat în politică pe actualul senator PSD, a fi apropiat de Marian Vanghelie şi de Viorel Hrebenciuc nu constituie un delict şi nu te face automat puşcăriabil. Trebuie să existe o motivaţie juridică serioasă pentru asta. A mai fost citat la DNA (în vreun dosar de corupţie) şi a refuzat să se prezinte la audieri? Dacă da, există şi o dovadă scrisă în acest sens? A participat la tentativa de mituire despre care se vorbeşte şi a picat pe tehnică? Dacă da, de ce nu s-a făcut flagrant?

Aşa lipsit de implicare, neutru şi neştiutor cum se dă acum în direct la televizor, Traian Băsescu, în calitate de preşedinte în exerciţiu, trebuie să-i ceară lui Daniel Morar să dea publicităţii motivele ridicării precipitate de pe stradă a senatorului Cătălin Voicu. Pentru că, pe fondul apăsător al suspiciunilor privind răzbunarea şefului statului pe cei care i-au fost împotrivă, râsetele şi glumele preşedintele României nu pot convinge nici măcar un singur om care gândeşte cu propriul cap (indiferent de ce parte a eşicherului politic se poziţionează acesta) că nu se încearcă intimidarea PSD, că nu se pune presiune pe Curtea Constituţională, că nu se încearcă forţarea cu procurorii a constituirii unei majorităţi parlamentare, că nu se oficializează instaurarea cu acte-n regulă a statului poliţienesc.

P.S. Curtea Constituţională a decis, deocamdată, renumărarea voturilor nule, iar BEC a început deja să strâmbe din nas. Nu vă faceţi iluzii; ca să n-aveţi deziluzii.

×
Subiecte în articol: editorial