x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ziariștii nu se lasă înrobiți de resentimente!

Ziariștii nu se lasă înrobiți de resentimente!

de Serban Cionoff    |    02 Iun 2018   •   15:37
Ziariștii nu se lasă înrobiți de resentimente!

Nu sunt, de felul meu, adeptul vorbelor mari și al tiradelor patetice, dar, de data asta, cred că s-a ajuns multe prea departe! Iar adevărul trebuie spus în termenii clari, categorici și fără menajamente: este absolut imposibil de gândit și, cu atât mai mult, de acceptat ca la Timișoara, municipiul erou de unde s-a aprins, în decembrie 1989, flacăra luptei pentru libertatea de gândire, de credință și pentru exprimarea neîngrădită a ideilor, să se petreacă asemenea extrem de grave atentate împotriva presei și, prin aceasta,  a valorilor și normelor democrației autentice! Mă refer, după cum este lesne de înțeles, la faptul că, azi noapte, mașina confratelui Dragos Boța, editorul șef al pressalert.ro , a fost incendiată  de către un grup de persoane rămase încă necunoscute. Normal și firesc, imediat au apărut o seamă de indicii care trimit la împrejurarea că proprietarul automobilului este una și aceeași persoană cu autorul unor curajoase anchete despre afacerile necurate ale clanurilor interlope din municipiul de pe malurile Begăi. Clanuri care au niște foarte ciudate și urât mirositoare legături cu anumite personaje aflate în structurile locale de putere sau cu sfătuitori ai lor. Așa cum este și cazul unuia dintre consilierii primarului municipiului Timișoara, Nicolae Robu, surprins la o masă tovărășească împreună cu figuri marcante ale interlopilor ținuturilor bănățene. Fotografie de grup care, după cum a demonstrat tocmai Dragoș Boța, este chiar acea excepție care demonstrează regula…

 Acesta ar fi, din păcate, doar un prim episod dintr-un veritabil scenariu al groazei și care s-ar fi cuvenit să mobilizeze colectivitatea locală în frunte cu mai marii săi.  Era, în acest caz, de datoria oricărui jurnalist care își respectă condiția  ca, în  dezbaterea evenimentului , să ceară și opinia edilului șef al Timișoarei, persoana pe care obștea a ales-o spre a-i asigura liniștea, securitatea atât  individuală cât și colectivă  și stabilitatea . Ceea ce a și făcut  Mihaela Bîrzilă care, în emisiunea sa de azi dimineața de la Antena 3, l-a invitat să își spună cuvântul pe însuși primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu. Numai că, spre surprinderea și chiar spre indignarea oricărui om de bună credință care a urmărit emisiunea, în locul unui discurs civilizat și la obiect, edilul șef al Timișoarei a ales să lanseze o cascadă de invective la adresa lui Dragoș Boța pe care l-a etichetat ca fiind o ,,persoană de cea mai joasă speță’’. Spre cinstea lor, și Mihaela Bîrzilă și Dragoș Boța, și-au păstrat cumpătul și nu au marșat la provocările așa-zisului lor interlocutor. Ceea ce, să o recunoaștem, nu poate să fie decât încă o dovadă a profesionalismului și a respectului pentru ceea ce înseamnă arta jurnalismului.

 La rândul său, conștient, foarte probabil, că un asemenea atac la persoană - pentru care aș avea, la rândul meu, destule epitete pe măsură, dar, din respect pentru profesiune și pentru cititorii ,,jurnalui.ro’’, mă abțin să le folosesc- i-ar putea aduce mari și grave prejudicii de imagine publică și, de ce nu?, electorală, domnul primar Nicolae Robu și-a asezonat diatribele cu vagi asigurări de bune intenții, ceea ce nu schimbă lucrurile..
 Departe de mine gândul că investigațiile jurnalistice ale lui Dragoș Boța sau ale oricărui coleg de meserie, reprezintă adevărul absolut și inatacabil. Dar pentru a demonstra treaba asta există, slavă Domnului, destule  căi de atac, de la dreptul la replică și până la  acțiunea în justiție. Căi corecte, legale și democratice pe care, însă, domnul primar Nicolae Robu a le-a eludat și de această dată, preferând să lucreze cu atacul la persoană și cu invectiva. Folosesc, deloc întâmplător, sintagma ,,și de această dată’’, cunoscută fiind părerea domniei sale despre jurnaliști pe care nu s-a sfiit câtuși de puțin să o facă publică. Citez:,,Paraziți care trăiesc într-o țară de protecție și de amețire’’. Situație în care confrații timișoreni au avut o admirabilă reacție colectivă, demonstrând că nu vor să se lase… înrobiți!

 Acesta ar fi cel de-al doilea episod al serialului de groază și mister de la Timișoara. Cel de-al treilea episod, cu puțin mai vechi, fiind cel în care putem vedea că, în fața sediului PSD, au fost plasate trei sticle de cockteil Molotov. De bună seamă, nici prin gând nu îmi trece să implic în discuție, în acest caz, numele și persoana lui Nicolae Robu. Dar nici nu mă pot face că nu văd că asemenea fapte denotă existența unei foarte periculoase mentalități , a unei uri viscerale împotriva a tot ceea ce nu se încadrează în tiparele procustiene ale dictaturii spiritului primar agresiv. Tipare al căror moto este odiosul ,,cine nu este cu noi este împotriva noastră’’ și în matricea cărora se regăsesc expresiile și, până la urmă, comportamentului primarului Nicolae Robu. Acest extrem de nociv spirit aflat într-o extrem de periculoasă consonanță cu apologeticele demersuri întru apărarea și susținerea (in)justiției hiper-politizate și a structurilor de forță ale statului de drepți!

Iar când purtătorul de mesaj al brutalității, al vulgarității și al intoleranței este însuși primarul Timișoarei, orașul-simbol, al luptei pentru libertate și pentru demnitate, cu regret trebuie să spun că, de fapt, asistăm la o inacceptabilă profanare a înseși ideii de democrație. Un sacrilegiu căruia ziariștii,indiferent de opțiunile lor politice sau religioase, trebuie să îi dea replica meritată! În cazul de față, să nu se lase… înrobiți de mărunte patimi și de meschine resentimente  !

×