x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun 112 - Vulpea, câinii şi cu calul

112 - Vulpea, câinii şi cu calul

15 Ian 2008   •   00:00

12:10 ● Prin apelul unic de urgenţă 112 politistii din cadrul IPJ Cluj au fost sesizaţi despre împuşcarea mai multor câini pe raza localităţii Copăceni. Un politist din cadrul Postulului de Poliţie Sănduleşti s-a deplasat în baza sesizării la faţa locului, moment în care activitatea a încetat.

Prin apelul unic de urgenţă 112 politistii din cadrul IPJ Cluj au fost sesizaţi despre împuşcarea mai multor câini pe raza localităţii Copăceni. Un politist din cadrul Postulului de Poliţie Sănduleşti s-a deplasat în baza sesizării la faţa locului, moment în care activitatea a încetat.

Din verificarile efectuate s-a stabilit ca la data de 13 decembtie 2007, în urma sesizării mai multor cetăţeni, Primăria Sănduleşti a solicitat printr-o adresă fermei de animale din Copăceni să ia cât mai urgent soluţii de supraveghere a câinilor lăsaţi liberi în incinta fermei în vederea evitării pericolului de atac (muşcătură) la care sunt expuse persoanele care se deplasează pe drumul din zonă.

La data de 08 inauarie a.c. mai mulţi cetăţeni din Copăceni au reclamat Primăriei că au fost atacaţi de către câini fără stăpâni şi că nu se pot deplasa în siguranţă pe drumurile din comună, fără a fi într-un mijloc de transport din cauza acestor atacuri, fiind în pericol în special copiii în drum spre şcoală.

La aceeaşi dată, 8 ianurie a.c., în jurul orelor 20,00, V. Lina, de 58 de ani, din Sănduleşti, în timp ce se afla cu fiica sa V. Elena, de 35 de ani, la domiciliu, au auzit gălăgie, au ieşit în curte şi au văzut că unul din cei patru câini proprietate, sângera în zona gurii.

V. Elena a rămas în curte pentru a verifica condiţiile în care a fost rănit câinele, fiind atacată de către o vulpe, care a muşcat-o în zona gambei, provocându-i şi zgârieturi pe picior. Despre acest incident a fost informat primarul comunei.
În aceaşi seară, la ora 21,00, V. Lina în timp ce se deplasa spre magazia de lemne a fost atacată de către o vulpe, reuşind să se apere aruncând mai multe obiecte în direcţia acesteia. In prezent V. Elena e internata la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj.

Toti cei patru căini au fost răniţi de vulpe, trei dintre aceştia au ramas în gospodărie, celălalt părăsind curtea după ce a fost agresat. De asemenea a fost rănit în zona pieptului şi a capului de către vulpe şi un cal din gospodărie.

In data de 9 ianuarie a.c., la domiciliul familiei, medicul veterinar de la CSV Sănduleşti a eutanasiat cei trei câini care erau infectaţi cu rabie. De asemenea a stabilit că urma să fie eutanasiat ulterior şi calul .

Primarul comunei Sănduleşti, în calitate de preşedinte al comitetului antiepizootologic Sandulesti, a solicitat AVPS Potaissa Turda, organizarea pe raza comunei Sănduleşti (fondul de vanatoare 37 Turda) a unei vânători în interesul sănătăţii şi securităţii publice, conform Regulamentului privind organizarea şi practicarea vânătorii, aprobat prin Ordinul nr. 71 din 2005 al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.

La baza organizării vănătorii a stat si solicitarea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Cluj, adresata AVPS Potaissa Turda de a lua masuri pentru a ucide caini fara stapan deveniti agresiv, in speta cainele lui V. Lina, in cadrul programului de masuri cu privire la combaterea rabiei.

În acest sens a fost emisa la data de 9 ianuarie a.c., o autorizatie de vanatoare pentru fondul nr. 37 Turda, pentru impuscarea cainilor fara stapan si a vulpilor suspecte de rabie.

Pe baza autorizatiei respective, o echipa de patru vanatori, condusa de catre directorul AVPS Potaissa, s-a deplasat pe fondul de vanatoare. În urma verificărilor la aproximativ 250 m de localitatea Copaceni, deasupra fermei zootehnice, au gasit o vulpe cu comportament nefiresc in deplasare retinuta de o haita de caini fara stapan.

Conducatorul acţiunii a dispus incercuirea zonei, au asigurat protectaţia personalului şi au deschis foc înspre animale. În momentul inceperii actiunii vulpea s-a retras catre satul Sandulesti, comuna Sănduleşti.

Au fost impuscati şase caini fara stapan din haita respectiva, unul dintre ei a fost doar ranit si s-a retras la marginea satului Copaceni, unde a incercat sa muste o localnică, după care s-a adapostit in curtea lui A. Vasile, care se afla in curte impreuna cu sotia si cei trei copii minori si care a solicitat vanatorilor sa impuste cîinele intrucat devenise foarte agresiv.

În jurul orei 17,00 vulpea semnalata a fost urmarita si impuscata in apropierea fermei zootehnice fiind ridicata si transportata la DSVSA Cluj, iar la data de 11 ianuarie a.c. a fost confirmat diagnosticul de rabie.

Din declaraţiile părţilor implicate a reieşit că a fost un singur caine impuscat in sat, că pe timpul desfăşurării acţiunii nu a fost pusă în pericol viaţa vreunei persoane, iar actiunea de vanatoare a fost efectuata in conformitate cu prevederile Legii nr. 407/2006, fiind determinata de focarul de rabie, locuitorii comunei Sandulesti fiind in pericol de a fi contaminati cu o boala infectioasa.



MINISTERUL INTERNELOR ŞI REFORMEI ADMINISTRATIVE
INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI ROMANE
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj
Biroul de presă
Cluj-Napoca, 11 ianuarie 2008

×
Subiecte în articol: magazin sănduleşti