Fosila unui şobolan care ajungea să cântărească până la o tonă şi care a trăit în urmă cu 4 milioane de ani a fost descoperită în Uruguay de către o echipă de paleontologi din Montevideo
Fosila unui şobolan care ajungea să cântărească până la o tonă şi care a trăit în urmă cu 4 milioane de ani a fost descoperită în Uruguay de către o echipă de paleontologi din Montevideo, informează AFP. Vestea acestei descoperiri a fost publicată în revista britanică Proceedings of the Royal Society. Rozătorul al cărui craniu măsoară 53 de centimetri, este dotat, asemenea toturor membrilor speciei cu dinţi incisiv foarte lungi şi cu molari de dimensiuni mici, ceea ce indică faptul că se hrănea cu plante şi fructe moi, care nu necesitau un proces îndelungat de masticare. Echipa de paleontologi a estimat că greutatea la maturitate a acestui mega-şobolan poate fi estimată între 500 şi 2.500 de kilograme, în funcţie de metoda de evaluare folosită. Ei au susţinut însă că, probabil, rozătorul ajungea până la o greutate de 1.000 de kilograme.
În ziua de azi un astfel de rozător ar fi mai asemănător cu un hipopotam decât cu şobolanii comuni, susţin paleontologii Andres Rinderknecht şi Ernesto Blanco de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală şi Antropologie din Montevideo. Această nouă specie de rozător a fost denumită Josephoartigasia monesi, în onoarea lui Alvaro Mones, un paleontolog uruguayan specializat în rozătoarele din America de Sud. Precedentul record ca mărime în rândul fosilelor de şobolani îi aparţinea unui exemplar din specia Phoberomys pattersoni, descoperit în Venezuela în 2003 şi care cântărea 700 de kilograme.