x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun AFP: Decepţie şi lehamite în Transnistria

AFP: Decepţie şi lehamite în Transnistria

de Ovidiu Ciutescu    |    24 Iun 2008   •   00:00
AFP: Decepţie şi lehamite în Transnistria
Sursa foto: AFP/

13:45 • Transnistrenilor nu le pasă dacă republica separatistă se va uni cu Moldova atîta vreme cît vor avea din ce trăi. În reportajul realizat de AFP - "Decepţie şi lehamite în Transnistria", transnistrenii mărturisesc că le este teamă să nu devină cetăţeni de categoria a doua. "Nu-mi pasă dacă facem parte din Moldova sau nu. Ce contează este să putem cîştiga bani", spune Serghei, şofer din Transnistria.

Transnistrenilor nu le pasă dacă republica separatistă se va uni cu Moldova atîta vreme cît vor avea din ce trăi. În reportajul realizat de AFP - "Decepţie şi lehamite în Transnistria", transnistrenii mărturisesc că le este teamă să nu devină cetăţeni de categoria a doua. "Nu-mi pasă dacă facem parte din Moldova sau nu. Ce contează este să putem cîştiga bani", spune Serghei, şofer din Transnistria.

VREMURI GRELE. Mica regiune prorusă - o fîşie de pămînt de pe malul stîng al Nistrului - este de facto independentă de Republica Moldova, fostă republică sovietică vorbitoare de limbă română, deşi nu este recunoscută de comunitatea internaţională. Astăzi, inscripţiile afişate de autorităţile separatiste lîngă statuile lui Lenin şi drapelele Moldovei sovietice laudă independenţa Transnistriei ca pe "mîndria şi gloria" poporului său. Retorica nu pare totuşi să impresioneze o bună parte a populaţiei, mai preocupată de supravieţuire decît de politică: dacă Republica Moldova este cea mai săracă ţară a Europei, situaţia din Transnistria nu este deloc mai strălucită. Salariul mediu nu depăşeşte 200 de dolari şi inflaţia a atins 29% în 2007. "Nu avem de ce să fim mîndri", comentează trist Alla Lisenko, vînzătoare de ziare de la Tiraspol. "Viaţa mea nu este mai bună de cînd suntem independenţi, dimpotrivă. Nu există locuri de muncă bine plătite aici, eu cîştig 50-60 de dolari pe lună, care nu-mi ajung decît să merg la magazin de două-trei ori", spune femeia în vîrstă de 49 de ani. Ruslan, care are paşaport rus, ca 30% dintre transnistreni, şi face parte din contingentul rus de menţinere a păcii desfăşurat în Transnistria, este mulţumit de situaţia lui. "E tare în armată", spune bărbatul de 33 de ani, care cîştigă o avere - 500 de dolari pe lună.

MIRAJUL OCCIDENTULUI. Fără perspectivă în Transnistria, mulţi pleacă în străinătate, de multe ori ilegal, în căutarea unei vieţi mai bune. Rusia, ale cărei drapel şi limbă sunt omniprezente în Transnistria, a fost întotdeauna destinaţia principală a acestor migranţi, dar în ultimul timp mulţi pleacă spre Italia, Portugalia sau Grecia, explică Andrei Safonov, redactor la ziarul local de opoziţie Novaia Gazeta. Potrivit lui, cel puţin 100.000 de persoane au părăsit Transnistria, care are oficial o populaţie de 540.000 de persoane. Serghei, şoferul, şi-a încercat norocul în Israel, unde are o soră, dar a fost trimis înapoi după ce i-a expirat viza, iar acum speră să îşi trimită acolo fiul mai mare, imediat ce va termina şcoala. Dacă ruşii rămîn singurii prieteni pentru opinia publică şi 97% dintre locuitori au votat pentru alipirea Transnistriei la Rusia la un referendum din 2006, între timp nu s-a schimbat nimic şi decepţia continuă să se facă simţită. "Rusia nu vrea să ne primească, iar Moldova vrea să ne ia din nou sub aripa ei, dar asta nu vrem noi", suspină vînzătoarea de ziare. În aprilie, preşedintele moldovean Vladimir Putin şi liderul separatist Igor Smirnov s-au întîlnit pentru prima oară după şapte ani, lăsînd să se contureze speranţa unei soluţionări a conflictului. Acest optimist îşi găseşte însă destul de puţin sprijin în Transnistria, ai cărei locuitori se tem că vor deveni cetăţeni de rang inferior în interiorul statului moldovenesc. "Pentru ei suntem trădători, îşi vor bate joc de noi", crede Ivan, un pensionar din Tighina, localitate din apropiere de Tiraspol unde unele case încă mai au încă urme de gloanţe după luptele din 1992. "Voronin ne va lua pensiile", se teme el."Moldova se orientează spre România. Iar noi suntem ruşi, nu au nevoie de noi", adaugă Lisenko. "Ne vor obliga să învăţăm limba română!", prezice locotenentul Ruslan.

×
Subiecte în articol: magazin Transnistria