x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Barack Obama către compatrioţi: Citiţi mai mult!

Barack Obama către compatrioţi: Citiţi mai mult!

de Ovidiu Ciutescu    |    25 Noi 2008   •   00:00
Barack Obama către compatrioţi: Citiţi mai mult!

Cărţile despre Barack Obama ori semnate de acesta, sau chiar cele despre care vorbeşte preşedintele ales al SUA se vând foarte bine în Statele Unite.  Victoria acestuia în alegerile de la 4 noiembrie, a mărit considerabil vânzările de carte, spre marea bucurie a editorilor, extrem de satisfăcuţi că în sfârşit la Casa Albă a venit un mare cititor.



Cele trei cărţi scrise de Barack Obama ocupă primele trei locuri în clasamentul cotidianului The New York Times la categoria eseu. De asemenea, o carte ilustrată despre primul preşedinte de culoare al Statelor Unite ale Americii (SUA) domină topul vânzărilor, alături de o carte pentru copii, informează AFP, citat de Agerpres. Obamania face însă să crească şi vânzările de cărţi despre foştii preşedinţi americani Abraham Lincoln (1861-1865) şi Franklin D. Roosevelt (1933-1945). Lucrările consacrate celor doi giganţi ai istoriei Statelor Unite ale Americii au devenit de negăsit în rafturile librăriilor după ce Barack Obama a dezvăluit la televiziune că îi place să citească despre cei doi predecesori ai săi, veniţi la putere, ca şi el, într-o perioadă de criză.

Cartea de istorie cea mai vândută de către site-ul Amazon.com este “O echipă de rivali”, de Doris Kearns Goodwin, consacrată Administraţiei Lincoln. Aflată pe cea de-a opta poziţie, cartea “Momentul crucial”, consacrată primelor 100 de zile ale preşedinţiei lui Roosevelt, câştigă de asemenea teren. “Este o consecinţă a interesului general pentru Obama: oamenii încearcă să-şi dea seama ce simte, pentru a înţelege cum vede el lumea”, a observat istoricul Julian Zelizer, din cadrul Universităţii din Princeton, care susţine că americanii par fascinaţi de sosirea unui intelectual la Casa Albă.

Predecesorul său, George W. Bush, nu a strălucit niciodată prin lecturile sale, cu excepţia poate a cărţii pentru copii “The Pet Goat”, pe care o citea la 11 septembrie 2001 într-o sală de clasă când a fost anunţat că două avioane au lovit Turnurile Gemene din New York.“Este interesant să avem din nou pe cineva care citeşte la Casa Albă. Nu a fost cazul în ultimii opt ani”, a declarat Mark Laframboise, director de vânzări la librăria “Politică şi proză” din Washington. “Dacă Obama vorbeşte despre o carte la televiziune, editorii trebuie să reacţioneze urgent”, a adăugat el. Editura “Simon and Schuster” a retipărit de altfel de mai multe ori “O echipă de rivali” şi “Michelle”, o biografie a viitoarei Prime Doamne a SUA, scrisă de Liza Mundy.

Pentru Barack Obama, setea de lectură s-a tradus deja prin venituri substanţiale. Potrivit declaraţiei sale de avere, autografia sa “Visele tatălui meu” şi “Curajul de a spera”, pledoaria sa pentru reformarea politicii americane, i-au adus venituri de 4 milioane de dolari.  Încasările ar putea să crească şi mai mult în acest an odată cu punerea în vânzare a discursului susţinut după proclamarea victoriei în alegerile din SUA, “O schimbare în care putem crede”, al cărui titlu reia unul dintre sloganurile de campanie ale candidatului democrat. Pe de altă parte, cărţile despre rivalul său republican John McCain nu mai au căutare. “Nu se mai vinde nimic nici despre războiul din Irak”, mărturiseşte Mark Laframboise.

×
Subiecte în articol: obama lumea barack obama