x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Carte - Enciclopedia Fantasy

Carte - Enciclopedia Fantasy

de Sebastian S. Eduard    |    06 Oct 2006   •   00:00
Carte - Enciclopedia Fantasy

Animale fabuloase si fiinte magice

Aparut pe la mijlocul secolului trecut, genul fantasy, ca atare, a avut ca fondatori unanim recunoscuti pe de-acum celebrii J.R.R. Tolkien ("Hobbitul", "Silmarillion" si trilogia "Stapanul Inelelor") si pe C.S. Lewis (seria "Cronicile din Narnia") - ambii autori aparuti in traducere la Editura RAO.

LITERATURA. In ultimele decenii, literatura fantasy a cunoscut o dezvoltare cu totul iesita din comun, gasindu-si fani mai cu seama in randurile tinerilor cititori. In aceste circumstante, era mai mult decat normala si binevenita o lucrare dedicata genului. "Enciclopedia Fantasy" (autoare Judy Allen, cu o prefata a reputatului scriitor Jonathan Stroud, autorul trilogiei "Bartimaeus") este un ghid bogat ilustrat al animalelor fabuloase si al fiintelor magice, de la elfi si dragoni la vampiri si vrajitoare, de la metamorfi la fantome si spirite... "Enciclopedia Fantasy" isi poarta cititorul prin taramul vrajit al folclorului si al fantasticului, dezvaluind o lume "reala" cu propriile legi de functionare si cu logica sa, care este una a imaginarului.

FARMECUL POVESTILOR. De-a lungul celor 140 de pagini ale cartii, veti intalni creaturi mitice, fiare fantastice si pe Omuletii rautaciosi, alaturi de vampiri insetati de sange si spectre infricosatoare (nu va speriati, totul este in lumea fictiunii).

Veti descoperi cum farmecul povestilor tine vii aceste personaje, de-a lungul secolelor, in imaginatia omenirii si cum misterul si superstitia le inconjoara pana astazi.

"Fantasticul m-a speriat cateodata, dar, de cele mai multe ori, m-a facut sa ma avant spre inaltimi"
Jonathan Stroud
autorul trilogiei Bartimaeus

SEMNALE EDITORIALE
Gheata
EDITURA CURTEA VECHE. "Gheata este primul meu roman in care continutul conteaza in cel mai inalt grad, si nu forma. El reprezinta o reactie la dezamagirea creata de intelectualismul modern. Civilizatia se naruie, oamenii se simt pierduti si - incepand cu hrana si sfarsind cu iubirea - devin biete produse ale tehnologiei. Ajungi sa duci dorul primitivismului, al necontaminarii initiale. Romanul meu vorbeste despre o secta care intruneste multe trasaturi ale unei organizatii totalitare, dar numai formal", spune autorul.


Trufie imperiala
EDITURA ANTET. De ce pierde Occidentul razboiul cu terorismul? La aceasta intrebare isi propune sa raspunda volumul semnat de Michael Scheuer, fost sef al unitatii "Osama bin Laden", analist al CIA. El dezvaluie in aceasta carte socanta tot ce stie despre Osama, despre Al-Qaeda, demonstrand ca opinia oficiala este gresita si periculoasa. "Eroarea fundamentala este credinta ca musulmanii ne ataca pentru ceea ce suntem si gandim, iar nu pentru ceea ce facem. Politica externa il provoaca pe Osama, nu cultura si societatea noastra."


Pamant virgin
EDITURA POLIROM. Romanul este povestea tragica si captivanta a conflictului dintre doua moduri de viata care, intr-o epoca a civilizatiei tehnologice si a progresului industrial, se dovedesc imposibil de reconciliat. Personajul-narator, un soldat nord-american marcat de experienta razboiului din Vietnam, lasa totul in urma si se refugiaza in inima selvei amazoniene, pe teritoriul tribului Yubani. Invata sa traiasca alaturi de indigeni, sa le inteleaga perfect existenta cotidiana si atitudinea fata de lume, in deplina libertate.


Ghidul lenesului
EDITURA NEMIRA. Volumul lui Tom Hodgkinson se vrea un "mic tratat pentru lenesii rafinati". "Inactivitatea este o treaba foarte grea", credea Oscar Wilde. "Intotdeauna se gasesc multi care se straduiesc sa te puna la munca." Tom Hodgkinson continua ceea ce a facut mereu, adica editeaza reviste, scrie articole, da petreceri si va sugereaza sa o luati cu binisorul intr-o lume obsedata de munca: "Am incercat sa creez un soi de canon alcatuit din pasaje cu indemn la lenevire si pentru asta am explorat filozofia, literatura, poezia si istoria ultimelor trei milenii. Dr Johnson, Byron, Coleridge, Bertrand Russell, Oscar Wilde, Nietzsche, John Lennon, toti acesti practicanti de seama au stat la baza conceptului despre arta de a lenevi", spune autorul.


×