x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Carte - Povestea Fridei Khalo

Carte - Povestea Fridei Khalo

09 Feb 2007   •   00:00
Carte - Povestea Fridei Khalo

O viata sub semnul nebuniei si al miracolelor

O viata sub semnul nebuniei si al miracolelor Editura Tritonic vine pe piata cu un volum de exceptie, "Frida", al autoarei Bárbara Mujica. Iar cu aceasta ocazie editura isi lanseaza colectia Tritonic Premium, cea care va numara carti si autori controversati.

FILMUL. Multi dintre noi au vazut filmul pentru care Salma Hayek a fost nominalizata la Oscar, insa biografia Barbarei Mujica nu trebuie pierduta. Volumul in speta este un thriller biografic scris din perspectiva surorii Fridei, Cristina. Povestit la persoana I, un volum viu, incarcat de misterele si de dramele unui Mexic al primei jumatati a secolului XX.

CINE E FRIDA? Se naste la 6 iulie 1907, insa modifica ulterior data in 7 iulie 1910, pentru a coincide cu fondarea Mexicului modern. La 6 ani o mutileaza poliomielita. La 18 ani, un tramvai loveste autobuzul in care calatoreste si o bara metalica ii strapunge pieptul, iesindu-i prin vagin.

Nimeni nu credea ca va supravietui. Picteaza intinsa in pat, iar sevaletul este sustinut deseori de mama ei. Se ajuta de oglinzi. Urmeaza casatoria cu Diego Rivera, cunoscut pentru picturile sale murale. Are o viata intensa, trece prin diverse perioade de dependenta, e bisexuala. Picturile ei imbina stilul culturii pop mexicane cu cel primitiv, precolumbian. Este celebra pentru autoportretele sale.
Autoarea Bárbara Mujica este prozatoare, critic literar si profesor de literatura spaniola la Universitatea Georgetown. A scris doua romane, "Mortile succesive ale lui Don Bernardo" si "Actiuni pozitive", si doua culegeri de povestiri

SEMNALE EDITORIALE

Iadul purpuriu

EDITURA PARALELA 45. Memoriile criticului muzical Agustín Cabán dezvaluie o viata saturata de aventuri irepetabile: un fel de orgie exemplara, animata de inspiratia muzicianului. De ce pasionala violonista Virginia Tuten ori dezinhibata trompetista Clarissa Berdsley, virtuoza harpei Alejandrina Sanromá ori Manuela Suggia cea fierbinte au devenit "obiecte" ale dorintelor cititorilor unuia dintre cele mai populare romane erotice ale inceputului de mileniu?... Mayra Montero, scriitoare si jurnalista cubaneza, a primit pentru acest volum Premiu pentru literatura erotica "La sonrisa vertical".

De ce vedem filme

EDITURA POLIROM. Volumul lui Alex. Leo Serban reuneste texte despre film, publicate in ultimii 16 ani in diverse reviste culturale. Articolele au in comun pasiunea pentru arta cinematografica si o suma de conceptii personale privind locul si rolul vizualitatii in cultura actuala. Ele lanseaza o polemica - implicita sau nu - cu cei pentru care filmul este o "fetita cu chibrituri" abandonata in afara canonului cultural. In acelasi timp, cartea aduce un omagiu maestrilor cinematografiei - Hitchcock, Bergman, Godard, Pasolini, Paradjanov, Greenaway, Haneke, Tarantino..

Sandra Belloni

EDITURA NEMIRA. Romanul "Sandra Belloni" ne poarta prin Anglia secolului al XIX-lea, frecventata de personaje pitoresti, venite din sudul atat de exotic al Continentului. Intrigile amoroase si situatiile pline de haz ne readuc in universul asezat si confortabil, dar subtil si rafinat, al prozei unei epoci fata de care nu mai putem avea acum decat nostalgii…

In culisele muzeului

EDITURA LEDA. Aparut in 1995, "In culisele muzeului", ii aduce lui Kate Atkinson Premiul Whitbread si Premiul pentru cel mai bun roman al anului, acordat de revista Lire. Eroina romanului povesteste inca din momentul conceperii sale, cu un umor si o luciditate feroce, intreaga istorie a numeroasei si insolitei sale familii. Ritmul este alert, sfidand cronologia printr-un neincetat si sclipitor du-te-vino intre prezent si trecut. Totul, intr-o saga a unei familii care este urmarita pe parcursul a patru generatii si ne aduce pana in Anglia anilor ’90.

×