x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cel mai batran locuitor al Terrei

Cel mai batran locuitor al Terrei

21 Oct 2005   •   00:00
Cel mai batran locuitor al Terrei
STIINTA
O broasca testoasa tocmai a implinit 175 de ani!

O broasca testoasa gigantica de Galapagos, nascuta pe vremea cand regina Victoria a Marii Britanii era inca in adolescenta si care se pare ca a fost studiata de insusi Charles Darwin, celebrul om de stiinta britanic autor al controversatei Teorii a Evolutionismului, se pregateste sa-si serbeze cea de-a 175-a primavara, informeaza Timesonline consultat de Rompres.

HARRIET. Testoasa, pe numele ei Harriet, a fost confundata cu un... testos in primii 124 de ani de viata. Conform stapanilor sai actuali, Harriet ar fi fost capturata in 1835 chiar de Charles Darwin si astfel ar fi devenit un pion important, inspirandu-l pe savant la redactarea celebrei carti "The Origin of Species".

Conform variantei proprietarilor lui Harriet, Charles Darwin ar fi capturat patru broaste testoase in cursul expeditiei sale la bordul vasului Beagle in insulele Galapagos, in 1835. Cele patru testoase au ajuns apoi la Plymouth in octombrie 1836, la bordul aceluiasi vas. In acest port broscutele s-au imbolnavit, iar doua dintre ele au murit.

LONGEVITATE. Proprietarii lui Harriet sustin ca aceasta este una dintre cele doua testoase care au supravietuit bolii si apoi a supravietuit diferitilor stapani pana in prezent. Totusi, un micro-paleontolog britanic care a luat povestea vietii lui Harriet foarte in serios, sustine ca aceasta nu ar fi calatorit din Pacific in Australia alaturi de eminentul savant, ci mult mai prozaic, in compania unor marinari de pe o baleniera care o foloseau pentru... a-i bea urina - care constituie, se pare, o sursa importanta de vitamine pentru marinarii lipsiti in expeditiile lungi de alimente proaspete.

METABOLISM. Desi la o varsta foarte inaintata, la care a putut ajunge datorita metabolismului extrem de lent caracteristic speciei, Harriet se simte foarte bine, ca la prima tinerete. Ea are insa si probleme, specia ei fiind pe cale de disparitie. Aici, sustin cu umor proprietarii, e si vina ei pentru ca desi continua sa ovuleze nu a mai avut un partener de peste 100 de ani.

"PRIETENA" CU CHARLES DARWIN?
  • 1830 - Se naste Harriet, undeva in Insulele Galapagos
  • 1835 - Se crede ca a fost capturata de insusi Charles Darwin
  • 1954 - Proprietarii isi dau seama ca testosul este de fapt o testoasa
  • 2005 - Harriet este cea mai batrana fiinta de pe fata Pamantului

    Conform analizelor de ADN, se pare ca Harriet ar fi originara de pe insula Santa Cruz din arhipelagul Galapagos. Si aceasta informatie contravine "mitului" ca Harriet l-ar fi "cunoscut" pe Charles Darwin. Omul de stiinta britanic a luat la bordul navei Beagle testoase de pe insulele Espanola, Santa Maria si San Salvador din Galapagos si nu de pe insula de origine a lui Harriet. Ceea ce nu poate fi totusi pus la indoiala este varsta lui Harriet. Conform analizelor facute de oameni de stiinta, Harriet are cel putin 170 de ani, putand fi considerata "bunicuta" tuturor fiintelor de pe Pamant.
  • NEWS

    T/Space salveaza Nasa

    Organizatia T/Space a propus construirea a doua vehicule care vor ajuta NASA sa-si continue cercetarile.

    National Aeronautics and Space Administration (NASA) a fost infiintata in 1940 si este o autoritate in ceea ce priveste cercetarea spatiului. Pentru o mai buna desfasurare a explorarilor, NASA a facut un parteneriat cu Transformational Space Corporation (T/Space). Organizatia se ocupa cu studierea Cosmosului si propune un program spatial, ce poate fi realizat cu bani relativ putini. O decizie pe care au luat-o a fost aceea de a inlocui sistemele in care sunt investite foarte multe miliarde de dolari cu alte vehicule.

    In timpul Conferintei Internationale a Dezvoltarii Spatiului, oamenii de stiinta si inginerii au lansat ideea construirii lui Crew Transfer Vehicle (CTV). Acesta comprima trei sisteme: capsula echipajului, o racheta in doua trepte incarcata cu oxigen lichid si un avion de marimea unui Boeing 747, denumit de cei de la T/Space Very Large Aircraft (VLA). Un alt proiect al celor de la T/Space este Crew Exploration Vehicle (CEV) care va fi gata in 2011.

    Costurile estimate pentru indeplinirea acestor programe ajung la suma de 500 de milioane de dolari. Un investitor particular in acest proiect este Robert Bigelow, care detine Bigelow Aerospace, o companie care va lansa prima statie comerciala spatiala in 2010 si care spera la o colaborare indelungata cu NASA, prin intermediul T/Space. (Miruna Nicolae)
    ×
    Subiecte în articol: charles darwin harriet