Guvernul american a dezvăluit în premieră amploarea distrugerilor de înregistrări video din 2005 efectuate de CIA. Oficiali americani recunosc că ofiţerii agenţiei au distrus 92 de casete video ale interogatoriilor dure la care au fost supuşi doi suspecţi al-Qaida aflaţi în detenţia acestei instituţii, relatează New York Times, citat de Agerpres. Informaţia a apărut într-o scrisoare inclusă de procurori în dosarul în care se investighează distrugerea casetelor din noiembrie 2005.
Casetele erau ţinute într-un seif la un sediu CIA din Thailanda, ţara în care au fost interogaţi cei doi deţinuţi — Abu Zubaydah şi Abd al-Rahim al-Nashiri. Procurorii au trimis dosarul cu documentaţia unei instanţe din New York ca parte a procesului intentat de Uniunea americană a Libertăţilor Civile (ACLU) în baza legii libertăţii informaţiei. Investigaţia a început în ianuarie 2008, fiind condusă de John H. Durham, procuror din Connecticut cu o îndelungată experienţă în procese privind crima organizată. Ordinul de distrugere a casetelor a fost dat de Jose A. Rodriguez Jr., care la acea vreme era director pentru operaţiuni secrete în cadrul CIA. Judecătorii au petrecut luni de zile încercând să stabilească dacă şi altcineva în afară de Rodriguez a mai autorizat distrugerea înregistrărilor.
Casetele au fost distruse într-un context în care Congresul şi instanţele îşi intensificau cercetările asupra programelor de detenţie şi interogatoriu ale CIA. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie a refuzat luni să comenteze pe marginea acestui subiect. Se presupune că înregistrările distruse ar fi fost dovada tehnicilor dure de interogatoriu, printre care şi cele de simulare a înecului, folosite de CIA în cei doi ani de după atentatele teroriste de la 11 septembrie. Într-un discurs ţinut luni la Washington, ministrul justiţiei Eric H. Holder Jr. a declarat că tehnica de "simulare a înecului este tortură" şi că nu ar autoriza-o niciodată. Holder lucrează la un raport vizând stabilirea tehnicilor de interogatoriu care ar trebui autorizate pentru uzul CIA.
Potrivit scrisorii depuse la dosar, agenţia a cerut termen până vineri pentru realizarea unui program detaliat cu datele de predare a unui număr de înregistrări asociate distrugerii casetelor, inclusiv o listă de martori care ar fi putut viziona casetele înainte de a fi distruse. Durham nu a făcut declaraţii privind data la care va definitiva ancheta. Anul trecut, el a cerut ca solicitările adresate CIA în baza legii privind libertatea informaţiei să fie ţinute în aşteptare până la definitivarea investigaţiei. El a cerut atunci termen până la sfârşitul lui februarie pentru a-şi încheia ancheta, de atunci el nemaisolicitând o amânare.
Citește pe Antena3.ro