x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Clemenceau a fost dus la fier vechi

Clemenceau a fost dus la fier vechi

de Sînziana Stancu    |    09 Feb 2009   •   00:00
Clemenceau a fost dus la fier vechi

Fostul portavion francez "Le Cleman­ceau" a ajuns ieri în Portul Hartlepool, din nord-vestul Angliei, unde va fi dezmembrat într-un atelier special.



Vasul a intrat în portul englez venind din largul estuarului flu­viului Tees. Faimoasa navă este aşteptată la Centrul de Recuperare şi Reciclare a Me­diu­lui din Teesside (TERRC), scrie AFP. Aici, specialiştii se vor ocupa, în urmă­toarele luni, de dezmembrarea vasului. Ieri, în aşteptarea mareei, ce urma să ajute vasul să urce mai uşor pe şantierul naval din port, locuitorii din Hartlepool, încurajaţi şi de vremea frumoasă, s-au trezit cu noaptea-n cap şi au profitat de ziua liniştită de duminică pentru a ieşi pe plaja Redcar din apropiere ca să admire silueta frumoasă a uneia dintre fostele embleme ale Marinei franceze, de care, în trecut, se temeau teribil. "Am să-l trezesc şi pe soţul meu, să vină să-l vadă", spunea ieri o tânără, care îşi plimba câinele pe plajă. Plecat din Portul Brest, din vestul Franţei, portavionul "Le Clemenceau" a parcurs, începând de marţea trecută, încontinuu, 1.400 de kilometri.

Până când nava de război franceză să ajungă să fie dezmembrată în Anglia, a trecut prin mai multe peripeţii diplomatico-juridice. Dar, până şi opozanţii săi – Asociaţia locală de mediu "Prietenii din Hartlepool" –, care au pierdut toate de­mersurile lor juridice pentru a împiedica nava să fie reciclată în Anglia, renun­ţa­seră ieri să mai organizeze proteste de stradă. De Hartlepool se leagă de fapt le­genda unei maimuţe, singura supra­vie­ţui­toare din naufragiul unei nave na­po­leoniene, pe care locuitorii din port au spânzurat-o de un catarg pentru că o credeau spion francez. Englezii s-au temut întotdeauna de spionii francezi în perioada războaielor napoleoniene, pentru că erau convinşi că ei pregăteau o invazie. Într-o zi, au vă­zut un vas francez apropiindu-se de coas­tele lor, dar, în scurt timp, acesta fusese prins de furtună în larg. Au asistat, de la depărtare, la naufragiul va­sului şi au vă­zut Marea Nordului aducând resturi din nava scufundată.

Englezii au spânzurat o maimuţă-spion
De pe acel vas scăpase o singură vieţuitoare: o mai­muţă domesticită, îmbrăcată într-o uniformă a armatei franceze. Pescarii englezi din Hartlepool au crezut că e vorba despre un spion francez şi au luat-o la interogatoriu. Văzând că nu reuşesc să scoată nimic de la ea, au început să o tortureze în fel şi chip, inclusiv cu fierul înroşit în foc. Degeaba urla bietul animal nevinovat, că englezii credeau că acel limbaj este tocmai... limba franceză. Au constituit un tribunal ad-hoc şi au hotărât că maimuţa nu poate fi decât un spion francez. Au condam­nat-o la moarte imediat şi au spânzurat-o de catargul unui vas de pescuit. De atunci, Hartlepool a fost legat de această legendă, care este cunoscută şi astăzi. Cât despre locuitorii din Hartlepool, ei sunt porecliţi "spânzurătorii de maimuţe", iar când vreunul dintre ei pomeneşte numele portului, când este întrebat unde locuieşte, i se răspunde adesea cu ironia: "Aha, acolo unde a fost spânzurată maimuţa"... Dar, englezii au luat şi partea bună şi simpatică a legendei. De pildă, mascota clubului local de fotbal este o maimuţă căreia i-au pus numele H’Angus, joc de cuvinte între prenumele Angus şi verbul a spânzura în limba engleză. Şi primarul oraşului, Start Drummond, când a candidat în alegerile din 2002, a îmbrăcat costumul de maimuţă al lui H’Angus şi le-a promis tuturor elevilor de la şcolile din oraş "banane gratuite". El a câştigat atunci postul de primar cu 500 de voturi faţă de alţi doi contracandidaţi.

×
Subiecte în articol: magazin