x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Consiliul Europei spune că Marea Neagră este în pragul unui dezastru ecologic

Consiliul Europei spune că Marea Neagră este în pragul unui dezastru ecologic

de Ovidiu Ciutescu    |    24 Iun 2008   •   00:00
Consiliul Europei spune că Marea Neagră este în pragul unui dezastru ecologic

12:28 • "Marea Neagră este în prezent aproape de un dezastru ecologic din cauza supraexploatării resurselor, eutrofizării şi deversării de substanţe toxice". Concluzia, dură, este dată de către parlamentarii Consiliului Europei au avertizat luni ţările riverane Mării Negre că riscă un dezastru ecologic şi au cerut mobilizare generală pentru a-l preveni, transmite AFP.

"Marea Neagră este în prezent aproape de un dezastru ecologic din cauza supraexploatării resurselor, eutrofizării şi deversării de substanţe toxice". Concluzia, dură, este dată de către parlamentarii Consiliului Europei au avertizat luni ţările riverane Mării Negre că riscă un dezastru ecologic şi au cerut mobilizare generală pentru a-l preveni, transmite AFP.

ALARMĂ. Documentul întocmit de oficialii europenei arată că industrializarea oraşelor de coastă, activitatea porturilor şi deversarea de substanţe toxice şi radioactive în Marea Neagră au dus la o "poluare fără precedent". Parlamentarii au adoptat un text care încurajează statele riverane - Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina - să îşi intensifice cooperarea. În fiecare an, Dunărea deversează în Marea Neagră 280 de tone de cadmiu, 60 de tone de mercur, 4.500 de tone de plumb, 6.000 de tone de zinc, 1.000 de tone de crom şi 50.000 de tone de hidrocarburi. Alte ape care se varsă în Marea Neagră - Nipru, Nistru, Don, Kuban, Dunărea deversează mii de tone de cadmiu, cupru, plumb, zinc, nitraţi şi fosfor. Congresul puterilor locale şi regionale ale Consiliului Europei vrea să instituie din septembrie o Euroregiune a Mării Negre, ceea ce ar trebui să favorizeze dezvoltarea durabilă a regiunii. Uniunea Europeană dezvoltă pe de altă parte iniţiativa Sinergia Mării Negre, care priveşte între altele proiecte de mediu, politică maritimă şi pescuit şi care se bazează în special pe cooperarea transfrontalieră, aminteşte APCE. Cele şase state riverane Mării Negre au ratificat în 1992 o convenţie pentru protejarea acesteia, care vizează un control mai eficient al resurselor sale. Autorii raportului subliniază, însă, că eforturile depuse sunt în continuare ineficiente.

×
Subiecte în articol: magazin tone marea neagră