12:50 • Reprezentanţii Comisiei de Bacalaureat Constanţa s-au confruntat cu 11 cereri din partea unor elevi care nu pot susţine examenul alături de colegii lor, din cauza unor probleme de sănătate, într-unul dintre cazuri fiind vorba despre o tînără care a născut la cîteva ore după proba orală la română.
Reprezentanţii Comisiei de Bacalaureat Constanţa s-au confruntat cu 11 cereri din partea unor elevi care nu pot susţine examenul alături de colegii lor, din cauza unor probleme de sănătate, într-unul dintre cazuri fiind vorba despre o tînără care a născut la cîteva ore după proba orală la română.
CAZURI SPECIALE. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Marian Sârbu, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că o tînără din Cernavodă, în vîrstă de 19 ani, elevă la Liceul Energetic din localitate, a născut, marţi, la cîteva ore după susţinerea examenului oral la limba şi literatura română. Pentru cazul în care tînăra nu va putea să susţină celelalte probe în condiţii normale, a fost înfiinţată o comisie specială pentru a o supraveghea să poate da şi celelalte examene din cadrul bacalaureatului. De asemenea, un alt caz special este cel al unui elev de la Grupul Şcolar Ion Bănescu din Mangalia care a fost diagnosticat cu TBC cu cîteva zile înainte de începerea bacalaureatului şi care se află internat la Spitalul Clinic de Pneumologie din Palazu Mare. El a susţinut proba orală la limba şi literatura română după ce o comisie s-a deplasat la unitatea spitalicească. Şeful ISJ Constanţa nu ştie însă dacă se vor mai găsi profesori dispuşi să meargă şi la susţinerea celorlalte probe de teamă că s-ar putea îmbolnăvi. El a afirmat că nu poate obliga cadrele didactice să meargă la spital pentru că dacă s-ar îmbolnăvi acolo ar putea da în judecată Inspectoratul Şcolar Judeţean. Şeful IŞJ a precizat că o variantă ar fi ca elevul să poată fi transportat cu o ambulanţă la Grupul Şcolar Ion Bănescu şi să poată susţine examenul într-o altă sală de clasă, separat de ceilalţi elevi. Sârbu a mai spus că nu există pericolul ca elevul să contamineze lucrarea deoarece el va purta un sistem special de protecţie.
Pe lîngă cele două cazuri speciale, reprezentanţii Comisiei Judeţene de Bacalaureat s-au mai confruntat cu alte nouă cereri venind din partea unor elevi cu diverse probleme medicale care nu pot susţine bacalaureatul împreună cu colegii lor. Ei vor beneficia de o comisie specială şi vor susţine examenul tot în cadrul unităţii de învăţământ, în condiţii speciale. Reprezentanţii ISJ au precizat că pînă în prezent nu au primit cereri din partea unor elevi netransportabili care doresc să susţină bacalaureatul la domiciliu.