x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Criza economică măreşte imigraţia ilegală

Criza economică măreşte imigraţia ilegală

de Ovidiu Ciutescu    |    02 Dec 2008   •   00:00

Imigraţia ilegală se va intensifica din cauza crizei economice, a avertizat, marţi, Organizaţia Internaţională pentru Migrare (OIM), recomandând guvernelor din ţările bogate să elaboreze politici eficiente de gestionare a fluxurilor de migrare, relatează AFP.



"În această perioadă de criză financiară, intensificarea migraţiei ilegale este, evident, o posibilitate reală", a apreciat Ryszard Cholewinski, unul dintre editorii raportului anual al OIM, citat de Mediafax.  Prin natura sa, imigraţia ilegală nu poate fi cuantificată, însă poate fi estimată la circa 10-15 la sută din fluxurile migratorii din lume, reprezentând aproximativ 20-30 de milioane de persoane, a spus el. Zeci de mii de locuitori din statele în curs de dezvoltare încearcă să îşi părăsească ţara, deseori cu preţul unor violenţe, extorcări sau chiar al morţii în mâinile reţelelor de traficanţi, afirmă OIM.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) apreciază că în primele zece luni ale anului peste 38.000 de persoane, în majoritate somalezi şi etiopieni, au încercat să traverseze Golful Aden, pentru a ajunge în Yemen, mai mult de 600 dintre acestea murind sau fiind date dispărute. Ţările bogate au responsabilitatea de a adopta politici eficiente în domeniul imigraţiei, care să permită crearea unui echilibru între numărul imigranţilor şi necesarul de forţă de muncă, combătând în acelaşi timp şi xenofobia, a afirmat Gervais Appave, unul dintre editorii raportului OIM.

Europa rămâne continentul care atrage cel mai mare număr de imigranţi, în principal datorită nivelului de viaţă ridicat, a numărului mare de refugiaţi care au ajuns deja în ţările europene în anii '80 şi '90, dar şi a existenţei unor reţele organizate de traficanţi, afirmă raportul. Unele dintre statele UE au adoptat recent măsuri mai ferme împotriva imigraţiei, iar dreapta populistă beneficiază de curentul împotriva imigraţiei, aceste tendinţe fiind ilustrate de rezultatul recentelor alegeri din Italia şi Austria.

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a anunţat, în noiembrie, că are în vedere un moratoriu de doi ani pentru primirea forţei de muncă din afara ţărilor Uniunii Europene, susţinând că o astfel de măsură va asigura protecţia în faţa crizei economice a imigranţilor aflaţi deja în Italia. Experţii OIM au avertizat însă asupra riscurilor politicilor "uşilor închise şi deschise". "Avem nevoie de o gestionare reală a mobilităţii (...) Se pierde mult timp cu deschiderea şi închiderea uşilor", a spus Appave. "Trebuie să avem o uşă care este uneori întredeschisă, alteori larg deschisă", a adăugat el.

×
Subiecte în articol: lumea