Dmitri Medvedev şi-a susţinut miercuri primul discurs despre starea naţiunii de la instalarea în funcţie la 7 mai. Preşedintele rus nu a mai ţinut aşteptatul discurs în locul în care obişnuia să o facă Vladimir Putin – Sala de Marmură. El a ales ca loc de analiză Sala Gheorghi din Marele Palat al Kremlinului, informează Interfax, citat de Agerpres.
Medvedev a abordat încă din start tema recentului război din Caucaz şi cea a crizei financiare mondiale. Ţinte favorite? Actuala Administraţie a SUA şi conducerea Georgiei. “Au avut loc evenimente care au constituit un test serios pentru Rusia, dar şi pentru fiecare cetăţean rus în parte. Este vorba de agresiunea barbară a Georgiei împotriva Osetiei de Sud şi criza financiară mondială care începe să se intensifice. Două probleme care par doar la prima vedere diferite, pentru că în realitate au caracteristici comune şi aceeaşi origine”, a menţionat preşedintele Dmitri Medvedev, explicând că de ambele este de vină SUA, “arogante şi intolerante la critică”. În opinia preşedintelui rus, “SUA au folosit războiul din Caucaz ca pretext pentru trimiterea navelor NATO în Marea Neagră şi urgentarea încheierii negocierilor cu privire la desfăşurarea elementelor sistemului de apărare antirachetă al lor în Europa Centrală”.
Analiza pe care Medvedev a făcut-o asupra situaţiei economice mondiale a avut acelaşi vinovat: “Criza financiară mondială a început la fel de la o situaţie critică pe piaţa naţională a SUA, însă aceasta fiind racordată la pieţele celor mai dezvoltate ţări şi, totodată, cea mai puternică dintre pieţe, economia SUA i-a târât pe toţi cu ea în jos, pe o traiectorie a căderii pieţelor financiare ale planetei”, a afirmat şeful statului rus, indicând că de vină pentru aceasta este doar “aroganţa “ SUA, care şi-a “exarcerbat ego-ul” după destrămarea URSS. Preşedintele rus a recunoscut că actuala criză financiară mondială este încă departe de a se fi încheiat: “În toată această perioadă, trebuie să ne concentrăm la maximum. Sunt convins că vom trece cu bine de această situaţie şi vom reuşi să formăm un sistem financiar capabil să facă faţă oricăror provocări”. Totodată, preşedintele rus a asigurat că în această perioadă de criză, statul nu va prelua masiv controlul pieţei financiare din Rusia. “Proprietatea privată a cetăţenilor este sfântă”, a asigurat Medvedev, ameninţând cu represalii forţele care încearcă să destabilizeze situaţia socială din Rusia şi să semene ură rasială în contextul crizei economice.
În discursul despre starea naţiunii, preşedintele Dmitri Medvedev a propus crearea unor mecanisme internaţionale care să blocheze deciziile periculoase ale unor membri ai comunităţii internaţionale: “Tragedia de la Ţhinvali este o consecinţă a politicii arogante a SUA şi a pus sub semnul întrebării eficienţa instituţiilor internaţionale de securitate”. Primul discurs despre starea naţiunii al preşedintelui Medvedev a durat 85 de minute şi a fost întrerupt de 56 de ori de aplauze, astfel încât Medvedev a stabilit un record în istoria rostirii acestor discursuri, depăşindu-l chiar şi pe predecesorul său. Cele mai aplaudate teze au fost: “Rusia nu se va retrage din Caucaz, va depăşi consecinţele crizei economice mondiale şi va ieşi şi mai puternică din această încercare”; “Ordinea constituţională va fi asigurată în continuare prin mijloace legale”; “Extinderea mandatului prezidenţial de la patru la şase ani şi cel al deputaţilor Dumei de Stat, de la patru la cini ani”; “Pentru neutralizarea, la necesitate, a scutului antirachetă al SUA, vom desfăşura sisteme de rachetă Iskander în Kaliningrad. Evident, pentru aceasta vor recurge la potenţialul flotei militare ruse” etc.
Citește pe Antena3.ro