Enceladus, unul dintre sateliţii gigantului gazos Saturn, ar putea
ascunde apă în formă lichidă în subsol, în regiunea polului sud,
susţine un nou studiu publicat joi în revista Nature, informează
Rompres.
Enceladus, unul dintre sateliţii gigantului gazos Saturn, ar putea ascunde apă în formă lichidă în subsol, în regiunea polului sud, susţine un nou studiu publicat joi în revista Nature, informează Rompres. Analiza vitezei de expulzare a diferitelor elemente chimice de către gheizerele detectate de sonda americană Cassini în apropierea zonei denumită ''dungile tigrului'', a dus la concluzia că o parte din aceste elemente provin din apă, conform lui Jurgen Schmidt, profesor la Universitatea din Postdam (Germania) şi coordonator al acestui studiu.
Enceladus este unul dintre cele patru corpuri ale sistemului nostru solar în care au fost observate astfel de erupţii de tip gheizer, alături de Io (satelit al lui Jupiter), Triton (satelit al lui Neptun) şi Terra. Un prim studiu a ajuns la concluzia că aceste gheizere pot fi explicate prin efectul de maree exercitat asupra micuţului satelit de vecinătatea cu Saturn, cel de-al doilea uriaş gazos al sistemului nostru Solar, întrecut doar de Jupiter în dimensiuni.
Este nevoie ca sub crusta îngheţată a lui Enceladus, în special în zona polului sud, să existe un ocean lichid care sub efectul de maree să poată sparge gheaţa, deschizându-şi drum spre suprafaţa satelitului. Rezultatele acestui nou studiu ''indică faptul că apa este prezentă într-adevăr, în formă lichidă, sub învelişul îngheţat al satelitului'', au precizat oamenii de ştiinţă.
Citește pe Antena3.ro