Nu puţine sunt filmele care au creat istorie. Unele producţii s-au remarcat prin calitatea conţinutului, iar altele datorită unui astfel de criteriu, şi anume durata lor considerabilă.
Nu puţine sunt filmele care au creat istorie. Unele producţii s-au remarcat prin calitatea conţinutului, iar altele datorită unui astfel de criteriu, şi anume durata lor considerabilă.
NOTORIETATE. Cele mai lungi, dar şi cunoscute filme, au avut, intămplător sau nu, subiecte istorice. Primul, "Război şi pace", ecranizat in Uniunea Sovietică a anului 1968 după romanul marelui Tolstoi şi in regia lui Serghei Bondarciuk, a avut durata de 511 minute.
 Al doilea, "Napoleon", de 331 de minute, este un film care surprinde viaţa militară şi personală a impăratului francez. Pelicula "Cleopatra", cu un parcurs de 320 de minute, este ocupanta locului trei al topului - tot un film istoric, despre cea care a fost iscusita regină a Egiptului, rolul fiind interpretat de Elizabeth Tylor, pentru o sumă fabuloasă in 1959, un milion de dolari.
SERII DE FILME. Care dintre cinefilii impătimiţi n-a rostit măcar o dată faimoasa replică a lui Marlon Brando "tempi cambi..." din seria Naşul? Aflat pe locul trei in ceea ce priveşte durata filmului, "Godfather" se află insă printre ecranizările de referinţă ale cinematografiei mondiale.
Pe locul doi se găseşte o altă serie cu impact asupra publicului, trilogia contemporană "Lord of the Rings", filmată in Noua Zeelandă pe parcursul a doi ani, 2002-2003. Locul intăi este ocupat de mai puţin cunoscuta serie "Arderea templului lotusului roşu" din 1928, film chinezesc mut, cu un timp total de 2.220 de minute, care il are in centrul acţiunii pe un comandant aflat intr-un templu plin de capcane.
DE DURATĂ⦠"The cure for insomnia" ("Antidotul insomniei") este - fapt sesizat şi de Cartea recordurilor - filmul cu cea mai mare durată din istorie (5.220 de minute). Producţia, nefiind una tocmai conservatoare, a avut ca scop vindecarea insomniei. Filmul il prezintă pe poetul L.D. Groban recităndu-şi poemul de 40.080 de pagini, poem ce imbină cadre cu filme pentru adulţi şi videoclipuri rock.
Locul doi este ocupat de pelicula britanică "Cel mai lung film fără de inţeles", insumănd 2.880 de minute, creată in 1970. Aceasta este un şir continuu de jurnale sonore şi cadre lipite. Medalia de bronz a duratei cinematografice ii revine unui film nu atăt de atipic, dar reprezentativ, cu durata de nouă ore, regizat in 1985 de Claude Lanzmann. Ecranizarea tratează problema holocaustului şi conţine interviuri ale cătorva oameni care au fost implicaţi in cumplita campanie de exterminare a evreilor de către Hitler.