Repatrierea voluntară a imigranţilor ilegali din Franţa vizează 7.000 de români şi doar 275 de chinezi, 200 de algerieni şi foarte puţini africani, arătă publicaţia La Croix. Această măsură a autorităţilor franceze nu pare să constituie pe termen scurt o alternativă la expulzări, citează Mediafax.
Ministrul Imigraţiei, Brice Hortefeux, a salutat în ultimele săptămâni dezvoltarea procedurii de repatriere voluntară. În perioada ianuarie - august, 7.450 de străini s-au întors voluntar în ţările lor (prin intermediul unui ajutor de 2.000 de euro pentru fiecare adult), spre deosebire de cifra de 900, în 2007, susţine ministrul. Acest fapt arată, în opinia sa, că mesajul privind o mai mare fermitate a fost transmis. Realiatatea este însă mai puţin evidentă, titrează La Croix.
Pe de altă parte, expulzările costă statul francez foarte mult şi nu rezolvă problema imigranţilor ilegali, care cer mai multă transparenţă şi dreptate în soluţionarea situaţiei lor. La un an şi jumătate de la înfiinţarea Ministerului pentru Imigraţie, situaţia străinilor fără acte rămâne neschimbată, Guvernul refuzând categoric regularizarea masivă a situaţiei imigranţilor ilegali şi făcând din repatrierea acestora o prioritate. Pe de altă parte, mişcarea de sprijin pentru imigranţii ilegali, care în 2006 a obţinut regularizarea situaţiei a 6.000 de familii ai căror copii erau şcolarizaţi în sistemul RESF (Reţeaua educaţie fără frontiere), continuă să susţină dosare.
Citește pe Antena3.ro