x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Frumoasele deşertului

Frumoasele deşertului

de Sînziana Stancu    |    11 Feb 2010   •   00:00
Frumoasele deşertului
Sursa foto: JUMANA EL HELOUEH/REUTERS

Sunt înalte, blonde, elegante şi se ridică la înălţimea "carierei" lor, care poate valora milioane de dolari.



Pe podium nu defilează însă modele de top, ci cămile. La sfârşitul lunii trecute, 28.000 de "vedete" ale deşertului au participat la cel mai mare concurs de frumuseţe organizat vreodată pentru ele, Festivalul Al-Dhafra, în vestul îndepărtat al Emiratelor Arabe Unite (EAU), scrie BBC online. Dintr-o dată, deşertul arid s-a umplut de cămile şi de crescătorii lor. Participantele la concurs  au fost aduse din mai multe ţări din Golf, între care cele mai multe din Arabia Saudită, Bahrein şi Qatar.

TRADIŢIE BEDUINĂ
Concursurile de cămile sunt tradiţie pentru beduini. Festivalurile nu sunt pntru ei doar o oportunitate de a câştiga bani, ci în primul rând o mândrie de familie, o chestiune de prestigiu şi statut. La aceste evenimente se adună toţi crescătorii de elită din regiune împreună cu familiile lor. În joc sunt mândria naţională şi cea de familie. "Toţi vor să iasă pe locul întâi. De ce? Pentru că apari în presă, pentru că primeşti bani şi pentru că ai satisfacţie. Oamenii cumpără cămile, cresc cămile şi investesc banii în camile tocmai  pentru ca să iasă pe locul întâi", a povestit unul dintre crescători.

EVALUĂRI

Ca la orice concurs de frumusţe, cămilele sunt evaluate de un juriu după criterii bine stabilite.  "Capul este cel mai important. Capul trebuie să fie mare, urechile ferme, maxilarele largi, iar părul, bogat", a explicat judecătorul-şef al juriului, Mohammed al-Mehairi, subliniind că, de obicei, "femele sunt cele mai numeroase în concurs, pentru că sunt... mai frumoase" decât masculii.

Concursul de anul acesta, care a durat zece zile, a avut 48 de secţiuni, câştigându-se premii în valoare totală de 10 milioane de dolari. Cu ocazia acestor festivaluri se fac şi tranzacţii cu cămile, de pe urma cărora se obţin bani buni.

Lui Hamad Rashed al-Marri, unul dintre crescători, numai drumul din Arabia Saudită până în EAU i-a luat o lună, mergând pe jos cu cămilele lui, dar şi cu 15 membri ai familiei sale. El a spus că fiecare crescător are reţeta lui pentru creşterea cămilelor şi a dezvăluit că beduinii îşi acoperă cămilele, pentru ca părul lor să se menţină strălucitor şi sănătos şi pentru că razele Soarelui le decolorează această podoabă. El a avut succes la festival, patru dintre cămilele lui obţinând locul întâi la diferite categorii, aducându-i premii în bani cât să-şi cumpere patru maşini de teren.

×
Subiecte în articol: magazin