Ceea ce mâncăm poate determina riscul de a face Alzheimer, potrivit unor recente studii americane.
În principiu, dieta mediteraneană ce se bazează pe alimente proaspete, multe vegetale, dar mai puţine grăsimi şi carne roşie, este cea care a trecut până acum proba dietelor care menţin şi îmbunătăţesc starea generală de sănătate.
Experţii sunt de părere că la fel de important pentru sănătate este şi modul în care combinăm alimentele. Or, dieta mediteraneană este cea care îmbină lista alimentelor bune pentru sănătate cu modul în care acestea pot fi combinate.
COMBINAŢII BUNE
Înţelegerea corectă a legăturii între dietă şi riscul instalării demenţei poate ajuta la prevenirea unor boli, mai ales boala Alzheimer, au explicat specialiştii. În esenţă, dietele bogate în acizi Omega 3 şi Omega 6, acid folic şi vitamina E şi sărace în vitamina B12 s-au dovedit a fi cele mai eficiente în combaterea demenţei. Folaţii, care provin din acidul folic, reduc nivelul din sânge al aminoacidului homocisteină, ce s-a dovedit că are legătură cu boala Alzheimer.
Un efect protector îl produce şi vitamina E, care este un puternic antioxidant, în timp ce acizii graşi monosaturaţi şi saturaţi cresc riscul apariţiei bolii, favorizând formarea cheagurilor de sânge în vasele sanguine.
Rebecca Wood, directorul executiv al Alzheimer's Research Trust, susţine că "adaptarea stilului de viaţă pe măsură ce înaintăm în vârstă, prin practicarea regulată a exerciţiilor fizice, prin supravegherea atentă a regimului alimentar şi prin menţinerea unei vieţi sociale active diminuează semnificativ riscurile apariţiei demenţei". Dar, continuă ea, "din păcate, nici o dietă sau stil de viaţă nu reuşeşte să elimine în întregime riscurile producerii acestei boli".
Citește pe Antena3.ro