Un studiu efectuat în SUA a permis să se constate că - în decurs de o lună - peste 75.000 de situri internet au reprodus ilegal articole din presă şi că aceste publicări neautorizate au beneficiat în special de grupurile Google şi Yahoo, potrivit AFP.
Studiul - efectuat de Fair Syndication Consortium, organizaţie care verifică utilizarea conţinutului lor - a fost publicat cu ocazia unui seminar consacrat 'supravieţuirii' jurnalismului în epoca internetului, organizat marţi şi miercuri la Washington.
Între 15 octombrie şi 15 noiembrie, 75.195 situri au reprodus fără autorizaţie cel puţin un articol de ziar, parţial sau integral, inclusiv 112.000 reproduceri 'practic exacte', potrivit studiului. În medie, fiecare articol este reprodus de 4,4 ori, dar numărul republicărilor neautorizate poate atinge 15 pentru articole din mari ziare de audienţă naţională.
Printre alte concluzii ale studiului: blogurile nu reprezintă decât 10 % din siturile care preiau fără autorizaţie informaţiile produse de alţii. Cea mai mare parte a profitului din aceste reproduceri ilegale este obţinută de regiile publicitare ale Google /53 %/ şi Yahoo /19 %/.
Această anchetă 'probează că numeroase articole din ziare sunt reutilizate online şi că această reutilizare este rentabilă pentru marile regii', a subliniat Randy Bennett, un responsabil al Asociaţiei americane a ziarelor /NAA/, insistând asupra necesităţii de se găsi un mijloc pentru remunerarea ziariştilor şi mediilor ale căror informaţii sunt reluate de terţe situri.
Dezbaterea între mediile tradiţionale şi siturile internet are ecou în prezent în SUA.Patronul New Corporation, Rupert Murdoch, a acuzat de mai multe ori Google că 'fură' informaţiile produse de ziarele şi televiziunile sale.
La rândul său, Google a anunţat marţi şi miercuri noi instrumente care permit mediilor să administreze mai bine utilizarea informaţiilor lor pe siturile pe care le controlează.
Citește pe Antena3.ro