x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Iranul a renunţat la dolar in tranzacţiile cu petrol

Iranul a renunţat la dolar in tranzacţiile cu petrol

de Jurnalul National    |    09 Dec 2007   •   00:00

Iranul, al patrulea mare producător de petrol la nivel mondial, a renunţat integral la dolar ca valută utilizată la incasarea veniturilor din vănzările de ţiţei, a anunţat, la sfărşitul săptămănii, agenţia iraniană de presă ISNA.



Iranul, al patrulea mare producător de petrol la nivel mondial, a renunţat integral la dolar ca valută utilizată la incasarea veniturilor din vănzările de ţiţei, a anunţat, la sfărşitul săptămănii, agenţia iraniană de presă ISNA, citată de Reuters.

"Conform cu politica de a vinde petrol in alte valute decăt dolarul american, tranzacţiile cu petrol iranian in dolari americani au fost eliminatate complet", a informat ISNA, după discuţiile cu ministrul petrolului din Iran, Gholamhossein Nozari.

Ministrul iranian a declarat că, avănd in vedere scăderea valorii dolarului şi pierderile suportate de exportatorii de ţiţei in urma acestui trend, moneda americană nu mai reprezintă o valută de incredere.

"De aceea, la reuniunea şefilor de stat, Iranul a propus membrilor OPEC identificarea unei valute pentru exporturile de petrol care să fie de incredere şi să nu cauzeze pierderi statelor exportatoare", a afirmat Nozari.

La intrunirea din luna noimebrie a şefilor de stat din OPEC, Iranul a sugerat că petrolul ar trebui să fie văndut in schimbul unui coş de valute, dar nu a căştigat susţinerea altor membri ai organizaţiei, cu excepţia Venezuelei.

Un alt oficial iranian din sectorul petrolier a afirmat, in luna noimebrie, că plata se efectuează in alte valute decăt dolarul american pentru aproape toate livrările de petrol.

Pe parcursul ultimilor doi ani, al doilea mare producător de petrol din OPEC şi-a redus treptat expunerea la dolar, argumentănd că valuta americană, aflată pe un trend descendent, ii afectează puterea de cumpărare. Totodată, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a numit moneda americană "o bucată de hărtie lipsită de valoare".

Tensiunile dintre Iran şi SUA se menţin incă de la revoluţia islamică din anul 1979, iar intre autorităţile de la Teheran şi cele de la Washington a apărut şi un alt conflict, privind programul nuclear dezvoltat de statul musulman.

Hojjatollah Ghanimifard, director de afaceri internaţionale la Compania Naţională de Petrol din Iran, a declarat pentru Reuters in luna noiembrie că cea mai mare parte a incasărilor din vănzările de petrol sunt exprimate in euro, iar unele in yeni.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin petrol