Funcţionarii estonieni cu cele mai mari salarii vor primi, de anul viitor, mai puţini bani decât sperau, informează Novâie Izvestia. Conform unei noi legi, salariul lor va fi calculat plecând de la salariul mediu pe economie nu pe anul 2008, ci pe anul 2007. Şi salariile deputaţilor letoni vor rămâne anul viitor la nivelul anului precedent. În Rusia, însă, pe fondul disponibilizărilor în masă şi a scăderii salariilor cetăţenilor simpli, cel mai bine par a se simţi tocmai înalţii funcţionari.
Preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, a făcut publică noua lege privind îngheţarea salariilor pentru funcţionarii de prim rang. De la începutul anului viitor până la 28 februarie 2010, în ţară nu vor fi majorate salariile preşedintelui statului, miniştrilor, cancelarului de drept, judecătorilor. De acum încolo, ele vor fi calculate plecând de la salariul mediu pe economie din ultimul trimestru al anului 2007. Este evident că persoanele care vor ocupa funcţiile sus-menţionate vor primi bani mai puţini. De exemplu, salariul actualului premier al ţării, Andrus Ansip, se va reduce cu echivalentul a 451 de euro, iar cel al cancelarului de drept - a 413 euro.
Această lege se va răsfrânge şi asupra mărimii pensiilor pentru înalţii funcţionari. De asemenea, a fost stopată indexarea “cheltuielilor reprezentative” pentru preşedinte şi miniştri. În total, prin aceste măsuri se plănuieşte a economisi 45 de milioane de coroane estoniene, care au şi fost incluse în bugetul pentru anul viitor. “Autoreduceri” asemănătoare sunt aşteptate şi în Letonia vecină, însă în cazul deputaţilor. Anul viitor, salariile aleşilor poporului nu vor mai creşte şi vor rămâne la nivelul anului 2008. Amendamente la legile în curs au fost propuse marţi de Comisia juridică a parlamentului. Deocamdată, parlamentul nu a analizat aceste amendamente. În Rusia, însă, deputaţii şi înalţii funcţionari pot dormi liniştiţi: de la 1 ianuarie 2009, salariile funcţionarilor federali se vor majora cu 30%, în condiţiile în care nu sunt planificate nici reduceri de personal, subliniază în final ziarul rus.
Citește pe Antena3.ro