x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Meleşcanu - CSAT a discutat accesul SRI pentru summit la serverele operatorilor de telefonie

Meleşcanu - CSAT a discutat accesul SRI pentru summit la serverele operatorilor de telefonie

07 Apr 2008   •   00:00

 Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a confirmat, luni, la finalul şedinţei BPC, că în ultima şedinţă CSAT a existat o "discuţie" despre înlesnirea accesului SRI la serverele operatorilor de telefonie, în timpul summit-ului NATO, dar a susţinut că nu poate da mai multe detalii despre acest subiect.
 Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a confirmat, luni, la finalul şedinţei BPC, că în ultima şedinţă CSAT a existat o "discuţie" despre înlesnirea accesului SRI la serverele operatorilor de telefonie, în timpul summit-ului NATO, dar a susţinut că nu poate da mai multe detalii despre acest subiect.

Întrebat dacă s-a decis în şedinţa CSAT de dinainte de summit ca operatorii de telefonie mobilă să lase acces la servere pentru SRI, Meleşcanu a spus că a existat o astfel de discuţie, dar că nu poate vorbi mai mult despre acest lucru, avînd în vedere că stenograma este secretă.

"Da, a fost o discuţie în acest sens legată de asigurarea condiţiilor de securitate pentru summit", a susţinut Teodor Meleşcanu.

El a spus că nu poate spune mai multe despre această discuţie şi i-a sfătuit pe ziarişti să ceară desecretizarea stenogramei şedinţei CSAT.

"Dacă se doreşte cunoaşterea poziţiilor pe care le-a exprimat fiecare, cea mai bună soluţie e să solicitaţi ca stenograma să fie desecretizată. În rest, eu nu vă pot vorbi despre ceea ce s-a discutat acolo", a conchis Meleşcanu.

În 27 martie, ANRCTI a emis o decizie privind completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii nr.1333/2003 privind regimul de autorizare generală pentru furnizarea reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice. Decizia a fost emisă în baza Hotărîrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din data de 25 martie 2008 privind completarea, în regim de urgenţă, a condiţiilor tehnice de interceptare legală a comunicaţiilor stabilite prin regimul de autorizare generală pentru furnizarea reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice.

Conform deciziei, "furnizorul de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice va pune la dispoziţia autorităţii naţionale în materia interceptării comunicaţiilor, desemnată potrivit reglementărilor legale în vigoare, serverele de management al interceptării şi consolele de administrare şi operare pe care le deţine în vederea asigurării funcţiei de interceptare legală a comunicaţiilor".

"Furnizorul de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice are obligaţia de a acorda sprijin tehnic autorităţii naţionale în materia interceptării comunicaţiilor, în vederea realizării atribuţiilor ce îi revin în domeniu, şi va coopera cu această autoritate pentru punerea în aplicare a criteriilor de securizare şi auditare a sistemului naţional de interceptare a comunicaţiilor, elaborate de aceasta", mai stabileşte decizia.

Conform aceluiaşi act, "furnizorul de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice are obligaţia de a lua toate măsurile tehnice necesare în vederea punerii de îndată în executare a autorizaţiilor sau mandatelor de interceptare a comunicaţiilor emise potrivit legii".

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial în 28 martie.

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI) susţine că prin decizia privind interceptările, s-au făcut doar "clarificări ale unor aspecte tehnice legate de interceptarea legală a comunicaţiilor".

Hotărîrea CSAT din data de 25 martie 2008 a fost comunicată exclusiv instituţiilor interesate, acestea avînd obligaţia de a o pune în aplicare în regim de urgenţă. Hotărîrea CSAT are caracter secret, conţinutul acesteia neputînd fi făcut public de către ANRCTI, menţionează Autoritatea.

"Vă putem comunica doar faptul că prin decizia ANRCTI pentru completarea regimului de autorizare generală s-au adus clarificări ale unor aspecte tehnice legate de interceptarea legală a comunicaţiilor, furnizorii de reţele sau de servicii de comunicaţii electronice avînd şi pînă în prezent obligaţia de a permite, inclusiv din punct de vedere tehnic, autorităţilor publice competente, să intercepteze comunicaţiile efectuate, precum şi obligaţia de a suporta costurile aferente interfeţei pentru interceptare, în condiţiile legii", precizează ANRCTI.

Conform sursei citate, "furnizorii aveau şi au în continuare obligaţia de a asigura confidenţialitatea operaţiunilor de interceptare printr-un sistem propriu, în condiţiile legislaţiei speciale din domeniul protecţiei informaţiilor clasificate şi de a pune la dispoziţia autorităţilor publice competente toate datele tehnice referitoare la operaţiunile de interceptare, în formatul stabilit de acestea, avînd în vedere stadiul tehnologic în domeniu".

La solicitarea MEDIAFAX de a preciza dacă au pus în aplicare decizia ANRCTI, companiile Orange Romania şi Vodafone Romania au precizat că respectă legislaţia în domeniu.

"În Romînia, ca şi în celelalte ţări din comunitatea europeană, activitatea de interceptare legală a comunicaţiilor este reglementată prin lege. Orange Romania respectă prevederile legale şi pune la dispoziţia organelor abilitate ale statului, numai în condiţiile legii, posibilitatea tehnică de interceptare a comunicaţiilor", a precizat Orange Romania.

"Vodafone Romania îşi desfăşoară întreaga activitate pe baza legislaţiei în vigoare şi respectînd normele şi reglementările de industrie. Credem că ANRCTI este cea mai în măsură instituţie să ofere detalii despre această nouă reglementare", a precizat şi Vodafone Romania.

Preşedinţia a refuzat să facă vreo precizare în legătură cu hotărîrea CSAT din 25 martie pe baza căreia a fost emisă decizia ANRCTI.

Pînă la ora transmiterii acestei ştiri, nici SRI nu şi-a exprimat vreun punct de vedere.
  • Mediafax

×