x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Michelle Obama, Prima Doamnă de culoare la Casa Albă

Michelle Obama, Prima Doamnă de culoare la Casa Albă

05 Noi 2008   •   00:00
Michelle Obama, Prima Doamnă de culoare la Casa Albă

Michelle Obama, al cărei soţ, democratul Barack Obama, a fost ales preşedintele Statelor Unite, va fi prima femeie de culoare care se va instala la Casa Albă în calitate de Primă Doamnă.



"Sunt o excepţie statistică. O fată de culoare, crescută în South Side din Chicago... Nu ar trebui să fiu aici", declara recent Michelle Obama, noua Primă Doamnă a Statelor Unite. Susţinătorii săi o prezintă drept o nouă Jackie Kennedy. Are tinereţea şi eleganţa necesare. Speriaţi de felul ei direct de a vorbi şi de umorul ei caustic, adversarii săi o acuză de lipsă de patriotism, de aroganţă şi chiar de rasism. Lăudată de susţinători pentru graţia şi inteligenţa sa, ea a fost supranumită de presa conservatoare "jumătatea penibilă" a senatorului de Illinois şi "Doamna Reproş", fiind acuzată că alimentează resentimentele comunităţii de culoare faţă de albi şi că se plânge în mod constant. Michelle Obama, în vârstă de 44 deani, mărturiseşte că a avut reticenţe când soţul ei s-a înscris în cursa pentru Casa Albă. Ea voia să îşi păstreze viaţa de familie, dar a acceptat cu două condiţii: ca Malia, în vârstă de 10 ani, şi Sasha, în vârstă de şapte ani, cele două fetiţe ale soţilor Obama, să îşi vadă tatăl cel puţin o dată pe săptămână şi ca Barack să se lase de fumat, ceea ce a făcut. Provenind dintr-o familie modestă, Michelle Obama a crescut în Chicago, în South Side, cel mai sărac cartier din oraş, unde locuia împreună cu părinţii şi fraţii săi într-un apartament cu două camere.

ÎMI TACHINEZ SOŢUL. Tatăl său, Frazer Robinson, angajat la primărie, a muncit toată viaţa, deşi era bolnav de scleroză. Mama ei, Marian, s-a ocupat de creşterea copiilor. Michelle a reuşit, totuşi, să fie admisă la prestigioasa universitate Princeton în 1981. Teza sa în sociologie a avut ca subiect diviziunea rasială: cum studenţii de culoare îşi însuşesc "structura socială şi culturală a albilor" şi se identifică din ce în ce mai puţin cu comunitatea lor de origine. Zveltă, având 1,82 metri înălţime, Michelle nu a vrut să facă sport pentru că este "înaltă, de culoare şi atletică", a povestit unul dintre foştii săi profesori. După Princeton, ea a intrat la facultatea de drept de la Harvard şi a devenit avocat în Chicago. Acolo l-a întâlnit pe Barack Obama. Cuplul a povestit în detaliu începuturile relaţiei. La început, Michelle i-a rezistat, până într-o seară când Obama a dus-o la cinematograf să vadă un film de Spike Lee. După căsătorie, în 1992, Michelle a părăsit sectorul privat şi s-a angajat la Primăria din Chicago, apoi la spitalul universitar, unde este în prezent vicepreşedinte. Ea a devenit unul dintre stâlpii campaniei soţului său, a acordat sute de interviuri şi a vorbit în faţa unor mulţimi considerabile. Presa şi Cindy McCain, soţia candidatului republican, i-au pus patriotismul la îndoială când a declarat, în luna februarie, în faţa unei mulţimi de susţinători ai soţului său: "Pentru prima dată în viaţa mea de adult, sunt cu adevărat mândră de ţara mea". "Bineînţeles că îmi iubesc ţara şi nicăieri în altă parte decât în America povestea mea nu ar fi fost posibilă", a explicat ulterior Michelle Obama, susţinută de Laura Bush, soţia preşedintelui republican George W. Bush, care i-a adus numeroase elogii. Unii experţi au încadrat o parte dintre criticile lui Michelle la adresa soţului ei - de exemplu că sforăie sau că îşi lasă şosetele pe jos - în categoria "prea multe detalii". "Nu-mi ţin gura. Îmi tachinez soţul. Este capabil să facă faţă unei femei puternice. Este unul dintre motivele pentru care este capabil să fie preşedinte", le-a răspuns ea celor care au fost şocaţi de aceste dezvăluiri. Ea însăşi a declarat că nu se vede jucând un rol foarte important la Casa Albă. "Vreau să fiu "Prima Mamă", a afirmat ea. "Vorbim despre tot, dar nu sunt consilierul lui politic. Sunt soţia lui", a adăugat ea.
NewsReport

×
Subiecte în articol: obama lumea michelle michelle obama