x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Nebunie pe sambodromul de la Rio de Janeiro!

Nebunie pe sambodromul de la Rio de Janeiro!

de Cornel Tabacaru    |    08 Mar 2011   •   19:08
Nebunie pe sambodromul de la Rio de Janeiro!
Sursa foto: Alina Tăbăcaru/

155390-sambadrom-083.jpgEvenimentul cel mai fascinant al acestei lumi nebune este, fără îndoială, Carnav­alul de la Rio! Şi cum de multă vreme îmi dor­eam să ajung la acest Carnaval al planetei de fapt, iată-mă ajuns cu arme şi bagaje, încă din 4 martie, la Rio de Janeiro – oraş denumit de portu­ghezi „Cidade Maravilhosa” (Oraşul Minunat). Oraş căruia tocmai i-a fost de­di­cată zilele acestea o samba cu o temă edificatoare: „Rio al meu, al tău, al nostru, bi­ne­cuvântat de zei!”. Al meu cu siguranţă, chiar dacă numai în perioada Carnavalului. Deoarece nu e puţin lucru să vezi, chiar la faţa locului, cum timp de aproape o săp­tămână, cea mai mare ţară sud-americană se lasă de muncă şi se distrează pe străzile oraşului cu dans, parade, băutură şi toată nebunia unui carnaval imens.

Încă de când am ajuns la Rio am des­co­pe­rit adevărata deviză a Carnavalului: efi­cien­ţă şi profit la maximum! Nici nu începuse bine nebunia, că hotelurile se şi arunca­se­ră la preţuri duble.

Nemaivorbind despre ho­telurile de lux, care nu au discutat pre­ţu­rile camerelor, în această perioadă de dis­trac­ţie, la mai puţin de 1.000 de dolari pe noap­te (chiar şi peste 1.000 de dolari), şi despre sambodrom (bulevardul lung de 700 m, bordat de gradene şi de loji pentru VIP-uri pe care defilează şcolile de samba), la care pre­ţul biletelor a sărit în ritm de paradă! Şi este nor­mal, deoarece Carnavalul, plus balurile str­a­dale din Rio, sunt aspiratoare de bu­zu­na­re de turişti, care vor aduce bugetului lo­cal aproape 600 de milioane de dolari. Şi pen­tru că a venit vorba despre buzunare am fost avertizaţi încă de la sosirea în Rio: fără bijuterii, fără portofel, doar cu o copie a paşaportului în buzunar, şi cu ceva bani ru­laţi la cureaua specială „money belt”. În tim­pul celor două nopţi de defilare, du­mi­ni­că şi luni, pe sambodrom au defilat 12 şcoli de samba, aproape 5.000 de dansatori şi care alegorice uriaşe. Atmosferă incendia­ră şi multe pancarte din pu­blic, pe care se pu­teau vedea mesaje precum: „Trăiască re­ge­le!”, „Trăiască mo­nar­hia!”, „Trăiască turiştii!”.

Cel mai mare carnaval din lume durează până pe 9 martie.

• corespon­denţă din Rio de Janeiro, Brazilia

×
Subiecte în articol: fun