x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Poluarea lasă lumea fără mascului.

Poluarea lasă lumea fără mascului.

de Ovidiu Ciutescu    |    08 Dec 2008   •   00:00
Poluarea lasă lumea fără mascului.

Alarmă la nivel global. Lumea riscă, în viitorul apropiat, să rămână fără ...masculi. Indiferent că vorbim de oameni sau de animale. Un raport ChemTrust, citat de La Stampa, arată că vina pentru acest fenomen revine celor 100.000 de agenţi chimici pe care omenirea i-a deversat în pământ, apă şi atmosferă, având numai o vagă idee asupra prejudiciilor generate. Concluzia studiului este dură: ''Principalele specii de vertebrate au intrat în contact cu substanţele chimice care se află în mediul ambiant. Feminizarea masculilor acestor specii este deja un fenomen larg răspândit pe Terra''.



Raportul, care reuneşte peste 250 de studii ştiinţifice conduse de cele mai bune universităţi din lume, pune în evidenţă faptul că masculii a mii de speciii, de la urşi polari la acvile, de la amfibii la aligatori, de la rozătoare la marii prădători, asumă de câţiva ani trăsături feminine, printr-o reducere a dimensiunilor organelor lor de reproducere, o tendinţă de hermafroditism şi prezenţa unor hormoni care nu aparţin genului lor. Acuzate de acest fenomen sunt mai ales ''Endocrine Disrupters'' /ED/, produşii chimici care alterează funcţiile endocrine sau hormonale şi care sunt atât de răspândiţi încât de acum este imposibil să nu vii în contact cu ei într-o zi normală de activitate. Dioxina, DDT şi policlorobifenilii /PCB/ nu mai sunt folosiţi, dar sunt încă prezenţi în mediul ambiant. Pesticidele şi antiparaziţii sunt folosite pe larg în agricultură, iar alte substanţe distrugătoare ale funcţiilor hormonale se află în detergenţi, adezivi, plastic, amalgamurile dentistului, deodorante, cosmetice, talc, lipici, în substanţele care întârzie incendierea, prezente în aparatura electrică şi scaunele din avioane, în conservanţii din alimente. Sute de alte substanţe contribuie la alterarea funcţiilor endocrine ale fiinţelor vii. Hormonii feminini conţinuţi în pilulele anticoncepţionale depăşesc, de exemplu, nealteraţi tratamentul de purificare a apelor de deversare şi ajung în fluvii.

Dr Pete Myers, cea mai mare autoritate mondială în domeniu, este convins că este în curs cea mai rapidă evoluţie înregistrată pe planeta noastră. ''Există 100.000 de produse chimice care interacţionează cu un sistem hormonal ce a fost echilibrat în mod delicat în decursul a milioane de ani. Nu este de mirare dacă consecinţele sunt atât de grave'', citează Agerpres.Cercetătorii au fost frapaţi de asemănarea fenomenelor la specii atât de diferite şi în habitate atât de îndepărtate unele de altele. Aligatorii din Florida au organe sexuale mai mici iar fertilitatea lor se reduce. Urşii polari dezvoltă caractere hermafrodite şi au atât penis cât şi vagin. Broaştele, o specie atât de indestructibilă încât a devenit invazivă în Australia, şi-au schimbat sexul. Cerbii din Montana şi Alaska şi-au deformat testiculele. Broaştele ţestoase din zona Marilor Lacuri, unde animalele sălbatice sunt contaminate de 400 de produse chimice diferite, au dezvoltat trăsături feminine. Peştii sunt cei mai afectaţi, deoarece trăiesc în apă şi absorb substanţe chimice şi prin piele. Jumătate din masculii care înoată în fluviile britanice dezvoltă ouă în aparatul lor sexual, ca femelele. Printre miile de specii afectate se numără şi cea umană. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Rochester, statul New York, au descoperit că mamele care au cel mai înalt nivel al compusului chimic numit ''ftalat'' nasc băieţi cu un penis mai mic şi testicule care nu coboară şi cu o distanţă mai mică între anus şi organul sexual, ca la fete. În Olanda, cercetătorii de la Universitatea din Rotterdam au remarcat că mamele expuse la PCB au băieţi mai predispuşi să se joace cu păpuşile mai degrabă decât cu jocurile tradiţionale ale copiilor.

În localităţile cele mai poluate de componente chimice de tipul ED, din Canada, Rusia şi Italia - se spune în raport - se nasc de două ori mai multe fete decât băieţi şi în general cantitatea de spermă pe milimetrul cub la bărbaţi s-a redus cu două treimi în ultimii 50 de ani. UE va discuta curând instituirea de norme mai severe împotriva substanţelor chimice poluante, recunoscând că nu există cunoştinţe aprofundate privind pericolul real prezentat de 85% dintre cele folosite în mod obişnuit. Unele ţări, precum Marea Britanie, se opun, temându-se de furia puternicului lobby al cultivatorilor. Se speră însă ca politicienii, măcar de această dată, să nu se gândească numai la cei care îi vor vota în scrutinul viitor.

×
Subiecte în articol: lumea