x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Profit de aproape un miliard de dolari pentru proprietarul Rompetrol

Profit de aproape un miliard de dolari pentru proprietarul Rompetrol

de Ovidiu Ciutescu    |    10 Dec 2007   •   00:00
Profit de aproape un miliard de dolari pentru proprietarul Rompetrol
KazMunaiGaz Exploration&Production, divizie a companiei petroliere de stat din Kazahstan KazMunaiGaz, care a preluat in luna august 75% din acţiunile grupului Rompetrol, a obţinut, in perioada ianuarie-septembrie, un profit net de 103,5 miliarde tenghe (840 milioane dolari), in creştere cu 53%.

RENTABILI. Conform unui comunicat de presă remis presei de către KazMunaiGaz, "profitul net este atribuibil creşterii preţurilor la petrol, evoluţiei favorabile a raportului intre exporturi şi vănzări pe piaţa locală, includerii rezultatelor Kazgermunai in raportul financiar propriu, creşterii veniturilor din servicii financiare, precum şi unei uşoare reduceri a ratei de impozitare". KazMunaiGaz E&P a cumpărat, in luna aprilie, 50% din acţiunile Kazgermunai, un producător petrolier de dimensiuni mai mici din Kazahstan, pentru 960 de milioane de dolari, iar, in luna noiembrie, compania a anunţat că va inregistra la sfărşitul anului dividende de 300 de milioane de dolari pentru participaţia preluată. Veniturile companiei au crescut cu 8% in primele nouă luni, iar producţia s-a menţinut la un nivel constant, respectiv 191.620 barili pe zi. KazMunaiGaz deţine 60% din acţiunile KazMunaiGaz E&P, iar diferenţa de acţiuni se tranzaţionează la bursă.

COTĂ. La sfărşitul lunii august, firma Rompetrol Holding, din Elveţia, controlată de omul de afaceri Dinu Patriciu, a incheiat un acord pentru vănzarea către KazMunaiGaz a unei participaţii de 75% din acţiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda. Grupul a fost evaluat la 3,6 miliarde de dolari, astfel că valoarea participaţiei preluate de KazMunaiGaz, ajustată in funcţie de valoarea datoriilor, se ridică la 2,7 miliarde de dolari. Tranzacţia a fost aprobată de Comisia Europeană. Grupul Rompetrol a consemnat in primele nouă luni pierderi de 11 milioane dolari, de 3,6 ori mai mari faţă de pierderile de trei milioane dolari din primele nouă luni ale anului trecut. Rompetrol a realizat in primele nouă luni o cifră de afaceri de 4,7 miliarde dolari, in creştere cu 10%, şi un profit operaţional de 162 milioane dolari, mai mare cu 30% faţă de perioada similară a anului trecut.

×
Subiecte în articol: magazin dolari kazmunaigaz rompetrol