x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Roma - Alt roman ingrozeşte Italia

Roma - Alt roman ingrozeşte Italia

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Noi 2007   •   00:00
Roma - Alt roman ingrozeşte Italia

Trei ofiţeri de poliţie, dintre care unul de la Serviciul omoruri al Inspectoatului General al Poliţiei Romăne, au fost trimişi la Roma, joi dimineaţă, pentru a-i spijini pe colegii italieni in ancheta in care un romăn este cercetat pentru violarea şi uciderea soţiei unui ofiţer din marina militară.
• Tăriceanu - Problema romănilor din Italia a fost tratată mai mult politic, propagandistic

Trei ofiţeri de poliţie, dintre care unul de la Serviciul omoruri al Inspectoatului General al Poliţiei Romăne, au fost trimişi la Roma, joi dimineaţă, pentru a-i spijini pe colegii italieni in ancheta in care un romăn este cercetat pentru violarea şi uciderea soţiei unui ofiţer din marina militară.

ASASINUL. Romănul Romulus Mailat a fost arestat graţie declaraţiilor unor martori oculari, printre care şi o compatrioată de-a sa din tabăra de romi din Tor di Quinto, care a chemat poliţia, după ce l-a văzut pe Mailat ducănd in spate corpul femeii. In momentul arestării, el avea pe faţă diverse zgărieturi şi răni, provocate probabil de victimă, in timp ce incerca să se salveze. De asemenea, in locuinţa lui a fost descoperită geanta femeii. Potrivit unor surse poliţieneşti, in cursul audierilor, romănul şi-ar fi recunoscut deja vinovăţia. In prezent, Mailat este reţinut in penitenciarul Regina Coeli, din Roma, iar magistratul care il anchetează pentru omucidere voluntară a dispus autopsierea cadavrului victimei, care va fi efectuată joi, la institutul de medicină legală al Universităţii La Sapienza, din capitala italiană. Arestarea imigrantului romăn a determinat convocarea, in decursul serii de miercuri, a unei şedinţe extraordinare a Guvernului de la Roma, care a adoptat de urgenţă un pachet de măsuri menite să faciliteze expulzarea infractorilor străini.

REACŢII. Imediat după aflarea primelor informaţii despre acest incident, premierul italian Romano Prodi a avut o convorbire telefonică cu omologul său romăn, Călin Popescu Tăriceanu, in care şi-a exprimat "durerea şi consternarea personală şi a intregului guvern italian pentru (această) tragedie, una dintre numeroasele episoade teribile de cronică neagră". Cei doi prim-miniştri au stabilit adoptarea in cel mai scurt timp a unui plan de acţiune energică pentru combaterea fenomenelor infracţionale care au ca autori cetăţeni romăni, plan ce va fi urmărit de cei doi premieri şi evaluat periodic sub aspectul eficacităţii.Pentru punerea in aplicare a unor măsuri "ferme şi adecvate", premierul Tăriceanu a decis trimiterea de urgenţă la Roma a unei echipe de experţi care să sprijine eforturile instituţiilor italiene. In acest sens, primul-ministru a transmis imediat instrucţiuni ministrului Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, căteva ore mai tărziu la Roma fiind trimişi cei trei poliţişti romăni.In cursul convorbirii, ambii premieri au subliniat că este regretabilă existenţa unor cazuri de criminalitate precum cel menţionat, in condiţiile in care cea mai mare parte a comunităţii romănilor din Italia se bucură de apreciere pentru calităţile lor şi modul in care au reuşit să se integreze in societatea italiană, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Bucureşti. Şeful Executivului romăn a subliniat că astfel de cazuri nu trebuie să ducă la măsuri care să ii afecteze pe romăni ca cetăţeni europeni şi nici să aibă urmări asupra relaţiilor bilaterale. In acest sens au fost menţionate de ambele părţi dorinţa şi angajamentul pentru o cooperare eficientă şi apropiată pe problematica combaterii criminalităţii.

COLABORARE. Cei trei poliţişti, trimişi in Italia de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), vor rămăne alături de investigatorii italieni pănă la finalizarea anchetei, a informat, joi, a informat MIRA. Agenţii comisariatului de poliţie Ponte Milvio l-au arestat, miercuri seară, pe romănul Nicolae Romulus Mailat, fără antecedente penale, suspectat că ar fi acostat o femeie, cu o seară in urmă, in apropierea unei tabere unde locuiesc mulţi romăni şi a obligat-o să-l urmeze pănă intr-o baracă unde a bătut-o şi a violat-o cu sălbăticie. Ulterior, el a aruncat corpul aproape neinsufleţit al femeii intr-un şanţ de pe strada Tor di Quinto (Roma), unde aceasta a fost descoperită şi transportată la spital in comă profundă. Aici, ea a murit după căteva ore.

Tăriceanu - Problema romănilor din Italia a fost tratată mai mult politic, propagandistic

Premierul Tăriceanu a sugerat că problema infractorilor romăni din Italia ar putea fi rezolvată prin asigurarea de către autorităţile italiene a unor locuri de muncă pentru cetăţenii romăni aflaţi deja pe teritoriul acestui stat şi a apreciat că intreaga situaţie a fost şi exploatată mai mult politic.

"Cred că, pănă acum, problema a fost tratată mai mult politic, propagandistic, in special la nivelul Romei, unde primarul avea o miză pe care a jucat-o. Situaţia s-a inflamat, iar actele care au avut loc au turnat gaz peste foc, pentru că, intr-adevăr, este o crimă care a zguduit toată Italia", a spus Tăriceanu.

Premierul a precizat că a dispus constituirea unei comisii mixte, formate din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Ministerului Internelor şi Autorităţii Naţionale pentru Romi, care să colaboreze cu oficialii italieni in vederea prevenirii unor noi infracţiuni, amintind insă că autorităţile romăne au competenţe limitate pe teritoriul Italiei şi nu pot interveni.

"Noi, ce putem facem, dar problema nu este de resortul nostru, nu putem să ii aducem pe romăni acasă cu forţa", a spus Tăriceanu, arătănd că sunt depuse eforturi pentru ca impactul infracţiunilor să fie diminuat, in special la nivelul mass-media şi al opiniei publice.

  • Mediafax


×
Subiecte în articol: magazin italia roma