x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rusia / Vladimir Putin redevine preşedinte

Rusia / Vladimir Putin redevine preşedinte

de Corina Andriuta    |    14 Apr 2008   •   00:00
Rusia / Vladimir Putin redevine preşedinte
Cel mai mare partid rus, Rusia Unită, se reuneşte începînd de luni într-un congres în care îl va invita probabil pe Vladimir Putin să devină şeful său, reuniunea putîndu-se dovedi şi un indiciu în legătură cu împărţirea puterii după retragerea acestuia de la Kremlin, informează lenta.ru.

O NOUĂ PROVOCARE. Putin a declarat că va deveni premier după învestirea succesorului său Dmitri Medvdev, în 7 mai. Dar pentru mulţi investitori întrebarea crucială este cîtă putere va mai avea Putin. Dacă el va accepta invitaţia Rusiei Unite de a deveni liderul său, această decizie i-ar amplifica semnificativ puterea şi ar arăta, potrivit unor analişti, că intenţionează să folosească această poziţie pentru a-şi păstra influenţa pe termen lung. Respingerea acestei propuneri ar sugera că Putin intenţionează să se retragă, după o perioadă în care se va asigura că Medvedev, în vîrstă de 42 de ani, s-a instalat cu succes la Kremlin. Momentan, formaţiunea politică nu a anunţat dacă Putin va accepta sau nu să conducă formaţiunea. Preşedintele este aşteptat în cea de a doua zi a congresului, care se va deschide luni. "Dacă Vladimir Vladimirovici Putin ar conduce Rusia Unită, ar fi cea mai bună opţiune", consideră Boris Grîzlov, liderul actual al formaţiunii şi preşedintele camerei inferioare a Parlamentului. "O astfel de propunere va fi făcută, probabil, la congres. Aş putea face chiar eu propunerea, aşa ar fi corect", a adăugat el. Anul trecut, Putin a profitat de un congres al Rusiei Unite pentru a anunţa că ar putea deveni premier după ce i se vor încheia cele două mandate consecutive la preşedinţie, pe care i le-a permis legea.

BUN ADMINISTRATOR. Putin, în vîrstă de 55 de ani, este cel mai popular politician din ţară, după ce a gestionat Rusia în cursul celui mai lung boom economic şi a consolidat puterea Kremlinului după haosul din anii '90. Criticii săi, minoritari în Rusia, îl acuză însă că înăbuşă democraţia. Investitorii vor să ştie care va fi rolul final al lui Putin după ce se va retrage, în condiţiile în care stabilitatea politică este, din punctul lor de vedere, una dintre principalele chei ale economiei Rusiei, estimată la 1,3 milioane de miliarde de dolari. Observatorii de la Kremlin cred că misterul în legătură cu ce va face în continuare Putin nu este rezolvat complet, deoarece postul de premier nu este potrivit pentru cineva atît de puternic. Premierul este adjunctul preşedintelui, poate fi demis oricînd doreşte preşedintele şi este tras adesea la răspundere pentru eşecurile sale politice. Putin a numit în această funcţie diverşi tehnocraţi consideraţi dispensabili. Unii analişti văd în conducerea Rusiei Unite un mod ca Putin să îşi păstreze influenţa pe termen lung, prin transformarea partidului, care are legături strînse cu Kremlinul încă de la înfiinţare, într-o forţă politică puternică. Preşedintele are dreptul să demită premierul, dar trebuie să obţină aprobarea Parlamentului - controlat de Rusia Unită, care are două treimi din legislativ şi poate să amendeze Constituţia. Alţii experţi consideră, însă, că influenţa şi unitatea partidului s-ar putea dizolva dacă noua administraţie de la Kremlin îşi va retrage susţinerea. Putin a contribuit la formarea partidului, în ultimele zile ale mandatului fostului preşedinte Boris Elţîn, pentru a asigura controlul Kremlinului asupra Parlamentului. Ziarul rus Vedomosti explica vineri că Putin ar putea prelua rolul de preşedinte al partidului şi fără a fi membru. Ziarul a citat oficiali sub acoperirea anonimatului de la Kremlin şi din partid, care au afirmat că Rusia Unită se pregăteşte să creeze funcţia de "lider de partid fără a fi membru", care va defini strategia, fără a se ocupa de administrarea de zi cu zi. Există un precedent în care preşedinţia unui partid asigura pîrghiile puterii în Rusia şi nu o funcţie deţinută în stat. În cursul unei mari părţi din secolul al XX-lea, liderul Partidul Comunist controla toate instituţiile statului.

×
Subiecte în articol: magazin Rusia