Un spion infiltrat în Ministerul Apărării din Estonia, ţară membră NATO, ar fi furnizat serviciilor secrete ruse informaţii în legătură cu scutul american antirachetă şi cu strategia de apărare cibernetică a Alianţei Nord-Atlantice, relatează The Times, citat de Mediafax.
Herman Simm, în vârstă de 61 de ani, un oficial din cadrul Ministerului eston al Apărării care a fost arestat în septembrie, se ocupa de gestionarea informaţiilor clasificate referitoare la NATO, ceea ce îi facilita accesul la documente secrete ale altor ţări membre ale Alianţei. El a fost recrutat de ruşi la sfârşitul anilor '80 şi a fost acuzat în Estonia pentru furnizare de informaţii unei puteri străine. Mai multe echipe de anchetatori din UE şi NATO, sub supravegherea unui ofiţer american, s-au deplasat în capitala estonă, Tallin, pentru a clarifica situaţia care a fost considerată drept cel mai grav caz de spionaj împotriva NATO de la sfârşitul Războiului Rece.
În acest caz Der Spiegel spune: "Cu cât se lucrează mai mult la acest caz, impactul presupusei trădări devine evident mult mai mare". Un oficial german a calificat această operaţiune rusă de penetrare a structurilor NATO drept o "catastrofă". Potrivit specialiştilor, cazul lui Simm este comparabil cu cel al fostului şef al departamentului de contraspionaj al CIA, Aldrich Ames, care era de fapt principalul spion rus în Statele Unite. Simm a condus delegaţiile guvernamentale în negocierile bilaterale privind protejarea fluxurilor de informaţii secrete şi a avut un rol important în conceperea sistemelor de securitate informatică ale UE şi NATO. Estonia desfăşoară mare parte din activităţile guvernamentale online, cetăţenii votând şi plătindu-şi taxele pe Internet.
Astfel, în 2007, când a provocat nemulţumirea Rusiei prin mutarea unui monument sovietic, ea a devenit ţinta unor atacuri pe Internet. Estonia a insistat mult pentru introducerea apărării împotriva atacurilor cibernetice pe agenda NATO şi a înfiinţat un Centru pentru apărare cibernetică în capitală. Proiectul a fost însă compromis, după dezvăluirea acestui caz de spionaj. Herman Simm va fi probabil judecat la începutul anului viitor, după ce echipele NATO vor termina refacerea sistemului de securitate informatică. Dacă va fi găsit vinovat el riscă pedeapsa cu închisoarea de la trei la 15 ani.
Citește pe Antena3.ro